De hoogste Turkse rechtbank stelt dat de Twitterblokkade in het land in strijd is met de vrijheid van meningsuiting en individuele rechten schendt. De telecomautoriteit in het land is opgedragen om de blokkade op te heffen. Onduidelijk is of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren.
Eerder sprak een andere rechtbank zich al uit tegen de blokkade, maar deze uitspraak, van het Constitutioneel Hof, is volgens persbureau AP bindend. Voorlopig is Twitter echter nog gewoon geblokkeerd in het land (en makkelijk te omzeilen).
Aanleiding voor het blokkeren van Twitter (en later ook YouTube) is een uitgelekte opname van een militair-strategische bespreking op het ministerie van Buitenlandse Zaken met het hoofd van de geheime dienst en een generaal. Daaruit blijkt dat Turkije een militaire operatie in buurland Syrië overweegt. Dit voedt de angst onder Turken dat hun land direct betrokken raakt bij de oorlog in Syrië. Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu noemde het afluisteren van het ministerie en het verspreiden van de opname “een oorlogsverklaring aan de Turkse staat”.
Bij de lokale verkiezingen dit weekend hoopte de oppositie dat Erdogan zou worden afgestraft voor zijn toenemend autoritaire regeerstijl, de verdachtmakingen en het blokkeren van sociale media. Dat gebeurde niet: landelijk won AK Partij (AKP), die al bijna twaalf jaar aan de macht is, ten opzichte van vijf jaar geleden. Bijna één op de twee Turken stemde op de AKP.