FC Barcelona krijgt transferverbod vanwege overtreden regels

Barcelona-aanvaller Lionel Messi en middenvelder Cesc Fabregas balen na een goal van Atletico Madrid. Gisteren werd het 1-1 in de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League.
Barcelona-aanvaller Lionel Messi en middenvelder Cesc Fabregas balen na een goal van Atletico Madrid. Gisteren werd het 1-1 in de eerste wedstrijd in de kwartfinales van de Champions League. Foto AFP/ Quique Garcia

De internationale voetbalbond FIFA heeft FC Barcelona verboden de komende twee transferperiodes, dus één heel seizoen, spelers te contracteren. Barcelona is schuldig bevonden aan het overtreden van regels met betrekking tot transfers van spelers onder de 18 jaar.

Pas in de zomer van 2015 mag Barcelona weer spelers kopen. Verkopen mag de club nog wel. De club heeft naast een transferverbod een boete van 450.000 Zwitserse frank gekregen (ongeveer 369.000 euro). De club krijgt 90 dagen de tijd om “de situatie rond alle minderjarige spelers te reguleren”. De Spaanse voetbalbond is medeschuldig bevonden en is bestraft met een boete van 410.000 euro.

De overtredingen zijn begaan in de periode tussen 2009 en 2013, meldt de voetbalbond.

Barcelona overtrad regels tussen 2009 en 2013

Minderjarige spelers mogen alleen een internationale transfer maken als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Die voorwaarden moeten worden getoetst door een speciale commissie. Barcelona heeft volgens de FIFA tussen 2009 en 2013 meerdere keren niet voldaan aan deze regels.

In de verklaring op hun site zegt de FIFA:

“De tuchtcommissie van de FIFA neemt de bescherming van minderjarige spelers in het voetbal zeer serieus. Het is een van de kernwaarden die in 2001 is opgenomen in een overeenkomst tussen de FIFA, UEFA en Europese Commissie. Jonge spelers zijn vatbaar voor uitbuiting en misbruik in een vreemd land als we dat niet op de juiste manier controleren.”

Vorig jaar legde de Spaanse club het tienjarige Nederlandse talent Fodé Fofana vast.

Transferbeleid ook onder vuur door Neymar

Eerder dit jaar kwam het transferbeleid van Barcelona al negatief in het nieuws, dat had toen niets te maken met het minderjarigenbeleid. De Spaanse landskampioen betaalde toen voor de speler Neymar een transferbedrag dat veel hoger lag dan de 57,1 miljoen euro waarover werd gecommuniceerd. Een onderzoeksrechter oordeelde dat de club belasting had ontdoken. Voorzitter Sandro Rosell besloot daarop terug te treden.

Barcelona is niet de eerste grote club die een transferverbod krijgt opgelegd. Zo mocht Chelsea in 2009 een jaar lang geen spelers aantrekken wegens het uitlokken van contractbreuk bij de Franse voetballer Gaël Kakuta.

Update 16:25 uur: Volgens NU.nl is FC Barcelona in beroep gegaan tegen de straf. Een woordvoerder van de club zou hebben gezegd:

“Onze opleiding voor voetbaltalenten is een voorbeeld voor de hele wereld. De transferregels waarop de FIFA zich beroept, brengt ons alom geroemde model in gevaar.”