Turkse politie zet waterkanonnen in tegen betogers

Foto Reuters / Umit Bektas

De politie in Turkije heeft waterkanonnen ingezet tegen betogers in Ankara. Duizenden demonstranten protesteerden tegen de uitkomst van de lokale verkiezingen van eergisteren. De oppositie denkt dat er gefraudeerd is met de uitslagen, meldt persbureau AFP.

Overwinning voor AKP

Premier Recep Tayyip Erdogan wist bij de verkiezingen zijn positie te versterken. Landelijk won zijn partij ten opzichte van vijf jaar geleden. Bijna één op de twee Turken stemde op de AK-partij (AKP), schreef NRC-correspondent Marlous de Koning gisteren. Vooraf werd juist rekening gehouden met een verzwakking van de AKP.

Reden is een reeks opnamen van afgeluisterde gesprekken die afgelopen maanden naar buiten kwam. Die wijzen erop dat Erdogan corrupt is en de media manipuleert. Het was bovendien de eerste mogelijkheid om te stemmen sinds grootschalige anti-regeringsprotesten afgelopen zomer en het harde politieoptreden daartegen. De oppositie hoopte dat Erdogan zou worden afgestraft voor zijn autoritaire regeerstijl, de verdachtmakingen en recenter het blokkeren van Twitter en YouTube. Dat is duidelijk niet gebeurd.

Erdogan kondigde in zijn overwinningsspeech aan dat zijn tegenstanders gaan voelen dat de AKP zijn positie heeft versterkt. De Koning:

“Van nu af zoeken we ze op in hun holen”, zei de premier strijdlustig tegen duizenden juichende aanhangers onder het balkon van het hoofdkantoor van zijn AKP in Ankara. “Vanaf morgen slaan sommigen mogelijk op de vlucht.”