Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Gazprom beëindigt korting gas Oekraïne - ‘doodsklap economie’

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom beëindigt de korting van dertig procent voor gas voor Oekraïne. Oekraïne betaalt in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 280 euro per duizend kubieke meter gas, in plaats van 195 euro.

Een pijplijn die Russisch gas vervoert naar Europa, vlakbij Ivano-Frankvisk, een stad in West-Oekraïne.
Een pijplijn die Russisch gas vervoert naar Europa, vlakbij Ivano-Frankvisk, een stad in West-Oekraïne. Vincent Mundy

Het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom beëindigt de korting van dertig procent op gas voor Oekraïne. Oekraïne betaalt in het tweede kwartaal van dit jaar ongeveer 280 euro per duizend kubieke meter gas, in plaats van 195 euro.

Dat meldt persbureau Reuters. De korting was overeengekomen vóórdat Oekraïne de door Moskou gesteunde president Viktor Janoekovitsj afzette, en voordat Rusland de Krim annexeerde. Door de verhoogde gasprijs neemt de Oekraïense schuld aan Gazprom toe. Vandaag staat de teller van onbetaalde rekeningen op ruim 1,2 miljard euro.

Gazprom had eerder al gezegd de korting in april “waarschijnlijk” te zullen beëindigen, omdat Oekraïne betalingsverplichtingen niet kan nakomen. Gazprom heeft allerlei contracten lopen met verschillende landen, die door het bedrijf worden gebruikt als een soort wisselgeld, legt onze economieredacteur Renée Postma uit. De hoge schuld van het land kan grote gevolgen hebben:

“Oekraïne kan dat nooit betalen. Dat betekent dat Gazprom op een gegeven moment niet meer zal leveren. En dan begint het spel van de kraan dichtdraaien. En dat heeft ook voor West-Europa gevolgen. Dertig procent van het gas dat hier terechtkomt, komt uit Rusland. De helft daarvan loopt via Oekraïne.”

De zorg dat de toevoer via Oekraïne om politieke redenen opnieuw zal stagneren, is reëel, schreef Postma eerder in een analyse in NRC Handelsblad.

“De ervaring heeft geleerd dat Moskou zijn gas als politiek instrument gebruikt, als het dat nodig vindt. (…) Wie niet betaalt, moet maar voelen, zegt de Russische logica. De prijsverhoging zou de doodsklap beteken voor de Oekraïense economie die nu al zo goed als failliet is.”