Dagelijkse aspirine halveert sterfte bij darmkankerpatiënten

Foto ANP / Lex van Lieshout

Een dagelijks aspirientje halveert bij veel darmkankerpatiënten de kans op een snelle dood. Het lijkt erop dat aspirine het levensbedreigende uitzaaien van de kanker afremt. Dat schrijven onderzoekers van het Leidse UMC in hun gisteren gepubliceerd onderzoeksverslag in het Amerikaanse medische tijdschrift JAMA Internal Medicine.

Darmkankerpatiënten kunnen waarschijnlijk het best zo snel mogelijk nadat de diagnose is gesteld beginnen met aspirine, concluderen de onderzoekers. Het gaat om een dagelijkse, lage dosis zoals hartpatiënten die gebruiken om verergering van hun kwaal te voorkomen.

In een commentaar op het Leidse onderzoek, tegelijk gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, schrijft darmkankerspecialist Alfred Neugut van Columbia University in New York dat hij aspirine tot nu toe niet aan zijn patiënten aanbeval. Maar dat hij na lezing van dit nieuwe onderzoek zeker aspirine zou nemen als hij zelf fase-III-darmkanker had. En dat hij vanaf nu snel zijn antwoord klaar heeft als een patiënt vraagt: “Dokter, wat kan ik nog meer doen?”

Advies om dagelijks aspirine te slikken ontbreekt

In het Leidse onderzoek halveerde het dagelijkse aspirientje de dood binnen 4 tot 10 jaar van patiënten met de ernstigste, nog niet uitgezaaide vorm van darmkanker. Deze fase-III-kanker groeit nog in de buurt van zijn ontstaansplek, maar al wel buiten de darm. De tumorcellen zitten in lymfeklieren in de buikholte, maar ze groeien nog niet in organen elders in het lichaam – ze zijn nog niet uitgezaaid.

Het is al 20 jaar bekend dat aspirine beschermt tegen het ontstaan van darmkanker, tegen andere tumoren in het maagdarmkanaal en – minder – tegen prostaat- en longkanker. Toch ontbreekt het advies aan iedereen om dagelijks aspirine te slikken. Dat komt doordat de schade die aspirine aanricht, door maagbloedingen en een enkele hersenbloeding, groter is dan het voordeel.

Duizend patiënten onderzocht

Ter bescherming tegen een kanker waaraan 30 tot 60 procent van de patiënten overlijdt (de fase-III-darmkanker), zijn die risico’s van aspirine minder van belang. Dat aspirine ook mensen die al darmkanker hebben tegen de dood beschermt is de afgelopen twee jaar steeds duidelijker geworden.

De Leidse onderzoekers deden hun onderzoek naar bijna duizend patiënten die tussen 2002 en 2008 aan hun darmkanker werden geopereerd. Van die mensen in de buurt van Eindhoven was ook bekend welke medicijnen ze kregen voorgeschreven. Ruim 18 procent van de patiënten was hartpatiënt en slikte op doktersrecept een lage dosis aspirine. Ook was bekend wie er overleed. Het blijkt ook dat de bescherming door aspirine alleen werkt bij tweederde van de patiënten waarvan de tumorcellen bepaalde afweerkenmerken heeft.