CU en D66 blij met afwijzing strafbaarstelling illegaliteit

De ChristenUnie is tevreden over de beslissing van de coalitie om de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. Ook D66-leider Alexander Pechtold noemt het “goed dat het kabinet niet vasthoudt aan foute symboliek”.

PvdA-lid Sander Terphuis leidde het verzet binnen de partij tegen de strafbaarheidstelling van illegalen.
PvdA-lid Sander Terphuis leidde het verzet binnen de partij tegen de strafbaarheidstelling van illegalen. Foto ANP / Phil Nijhuis

ChristenUnie-leider Arie Slob is “ontzettend blij” met de beslissing van de coalitie om de strafbaarstelling van illegaliteit van tafel te halen. Ook D66-leider Alexander Pechtold noemt het “goed dat het kabinet niet vasthoudt aan foute symboliek”, laat hij weten tegenover persdienst Novum.

Slob dreigde eerder zijn steun aan het kabinetsbeleid op te zeggen als de maatregel niet van tafel zou worden gehaald. Hij was de eerste van de informele gedogers van de coalitie die met een dergelijke dreiging kwam. Nu zegt hij tegen persdienst Novum:

“Zoals bekend was het voorstel voor de ChristenUnie onacceptabel. Dat signaal is door de coalitie begrepen en daar ben ik dankbaar voor. ”

PVV-leider Geert Wilders noemt het besluit juist “een laffe buiging” van de VVD, zegt hij op Twitter.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Laffe VVD-buiging voor PvdA. VVD legaliseert hiermee illegaliteit. Ben je illegaal, dan ben je dus welkom in NL. Rekening voor samenleving.

PvdA-Kamerleden opgelucht

Twitter avatar hansspekman Hans Spekman Ik ben blij dat het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen van tafel is! Haalt veel angst weg bij de mensen die het betreft.
Twitter avatar Pilotwin Otwin van Dijk Blij dat strafbaarstelling illegaliteit van de baan is!!!
Twitter avatar MaritMaij Marit Maij De wet strafbaarstelling illegaliteit is van tafel. Goed nieuws.

Directeur van Amnesty International Eduard Nazarski op Twitter:

Twitter avatar EduardNazarski Eduard Nazarski Strafbaarstelling illegaliteit van tafel. Mooi dat dit onzalige plan ingetrokken wordt. Hopelijk ook voorgoed! http://t.co/pi9hmN7nP6 @NUnl

Sander Terphuis: beter laat dan nooit

PvdA-lid Sander Terphuis, die het verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit binnen de partij leidde, is blij dat de maatregel van tafel is. Dat laat hij in een reactie weten, schrijft persdienst Novum. Maar het heeft volgens hem wel te lang geduurd.

“Ik ben blij voor de mensen om wie het gaat, over mensen die in de Vluchtkerk ondergedoken zitten. Zij voelen daadwerkelijk de angst als deze maatregel zou doorgaan. Het gaat hier om een heel principieel punt, waar mijn partij voor staat. Strafbaar stellen van illegaliteit, dat doe je niet. Ik had eigenlijk het liefst gezien dat er vele malen sneller een einde was gekomen aan deze maatregel, maar het is beter laat dan nooit.”

Zijlstra blij met concessie van PvdA: hogere arbeidskorting

In ruil voor het laten vallen van de strafbaarstelling van illegaliteit, een maatregel die voor grote en aanhoudende onvrede zorgde bij de achterban van de PvdA, gaat de arbeidskorting omhoog. Daarvan profiteert de groep met een inkomen tussen de 40.000 en 110.000 euro. De maatregel, waar 500 miljoen extra voor wordt uitgetrokken, moet de werkgelegenheid en de koopkracht stimuleren. Zijlstra is blij met die maatregel:

“Wij vinden strafbaarstelling van illegaliteit heel belangrijk. Daarom hebben wij ook iets voor ons belangrijks teruggevraagd, namelijk een lastenverlichting voor de werkenden in Nederland. Het wordt gedekt in het begrotingsproces. Daarover wordt deze zomer een besluit over genomen.”

Ook Kees van der Staaij van de SGP is blij met de hogere arbeidskorting.

Twitter avatar keesvdstaaij Kees van der Staaij Goede zet om lasten te verlichten. Afspraken zijn verstandige oplossing voor politieke patstelling.

GroenLinks-voorman Bram van Ojik laat in een reactie aan persdienst Novum weten blij te zijn dat de strafbaarstelling van tafel is gehaald. Hij betreurt wel dat het in ruil is voor “voor verdere denivellering”.