Zangeres Ruby Turner wint de strijd bij Jools Holland

Jools Holland, de Britse tv-presentator en muzikant, gaf zaterdagavond een show die makkelijk tot een duel had kunnen uitgroeien: elf blazers tegenover één pianist. Op het podium van Paradiso verdrongen zich zo’n vijftien muzikanten, en de hoofdrol ging afwisselend naar Holland achter de piano en de kleurrijke verzameling koperblazers aan de zijkant van het podium. De gitarist, bassist en drummer – Gilson Lavis, met wie Holland in de jaren zeventig in de newwaveband Squeeze speelde – bleven op de achtergrond.

Jools Holland (56) is bekend van het muziekprogramma Later.. with Jools Holland, waarin hij op piano ook artiesten begeleidt. In zijn eigen Rhythm & Blues Orchestra is hij zelf de ster. Holland, geroemd om zijn lui swingende linkerhand, speelde in enkele instrumentale nummers een glansrol door de klaterende boogiewoogieritmes steeds verder op te stuwen. In de vaak zelf geschreven maar nadrukkelijk op oude voorbeelden gebaseerde rhythm & blues- en rock-’n-roll-liedjes speelden de blazers hun schetterende partijen, met nu en dan een mooi geserreerde solo van de trompet. Als gastzangeressen waren er de al lang met Holland zingende Sam Brown, Louise Marshall en de imposante Ruby Turner. Slotstuk Peace In The Valley, het aloude gospelnummer, groeide uit tot daverende jammerklacht waarin het orkest zich samenbalde als een springtij, en de stem van Turner orkaankracht bereikte.

De blazers bliezen, het klavier bonkte, maar Turner won.

    • Hester Carvalo