Wie Jonnie kookt kijkt op Jamie neer

Auto’s zijn ondingen. Omdat je ze zelf moet sturen en stoppen. Stom. Maar wat een pret kan een mens langs de weg hebben om de modellen en wie zich er graag in vertoont.

De leukste autorecensent van Nederland schrijft elke zaterdag in deze krant. De enige autorubriek die doet schateren over de krengen op wielen. En goudeerlijk ook. Schrijver Bas van Putten maakt zichzelf net zo belachelijk als andere merkmalloten, met verhalen over auto’s die hij sleet en zijn eigen bedenkelijk rijgedrag.

Je hebt er die van zichzelf zonder spoortje zelfspot zeggen: ik ben BMW-rijder. En een groenlinkse veertiger zal niet gauw in een Amerikaan rijden zonder zak over het hoofd; gek genoeg wel in een Volvo.

Zulks, minder manifest, speelt zich ook af onder welvarende burgers die zich nieuw inrichten. Er zijn er die geen nieuwe keuken timmeren, maar een merk nemen. Ze kopen een Gaggenau. Of een Poggenpohl. De crisisklad zit er wel nog in. Maar in een exclusieve keukenwinkel van Bulthaup in Amsterdam hoorde ik zopas voor keukenblokjes bedragen noemen waar je een heel huis voor koopt in Lelystad.

Maar dan. Je hebt een keuken om te laten zien, hoe verder? Jonniekoken in je Gaggenau! In mei wordt in Amsterdam een Waldorf Astoria hotel geopend waar de beste kok van Nederland het eten klaar gaat maken. Ja nee, niet precies; een minder beroemde chef kookt, en de beroemdste, Jonnie Boer uit Zwolle, drie Michelinsterren, zegt hoe het moet. Dat zegt hij ook tegen Kesbeke, de Amsterdamse zuurwarenfabriek. Hoe piccalilly moet. Dan komt zijn naam op het etiket en weten we dat we de beste kopen. Friet met Jonniepickels is al opwindend lekker, maar we kunnen helemaal gaan Jonniekoken met een range kruiden- en specerijenmengsels. In mooie rechthoekige blikjes. Op het etiket staat klein wat erin zit, maar heel groot zijn naam. Jonnie Boer mengt kruiden en specerijen niet zelf maar zegt tegen een kruidenboer in Wapenveld, die het merk Euroma voert, hoe hij het wil hebben. De blikjes zijn in de winkel bij restaurant Librije in Zwolle te koop en te bestellen (zie librijeswinkel.nl). Een hele range van 15 blikjes voor 60 euro. Er zijn meer delicatessenwinkels die in Jonnie doen, maar ik zie de blikjes van hem nu ook tussen de enorme hoeveelheid kruidenmengsels bij Albert Heijn. Ik kocht er drie, Japans, Indiaas en Midden Oosters, schrok even van de 11 euro die de kassa hebben moest, maar thuis mijn neus erin en ik was om. Zelden of nooit zo een geurige garam masala ontmoet. Ben een poosje in Jamie Oliver geweest, maar zijn pesto komt me mijn neus uit. Jamie wordt ordinair. Verkeerde auto. Komt door Jonnie.

    • Wouter Klootwijk