Voorlopig verboden om te demonstreren in Deurne

De demonstratie gisteravond bij juwelier Goldies in Deurne. Foto ANP / Marco de Swart

Het is voorlopig verboden om te demonstreren in het dorp Deurne. Ook zijn samenscholingen van meer dan vier personen niet toegestaan. Aanleiding is het schietincident van vrijdag en de daaropvolgende onrust. De gemeente heeft een noodverordening afgekondigd.

Gisteravond probeerden ruim twintig mensen een spontane demonstratie te houden op de Milhezerweg in Deurne. Het ging om mensen die willen dat de juweliersvrouw die twee overvallers doodschoot wordt berecht. “De politie was ter plaatse en is direct het gesprek met de betogers en het publiek aangegaan,” schrijft burgemeester Hilko Mak op de site van de gemeente. “De demonstranten hebben zich op verzoek van de politie uit het gebied verwijderd.”

De demonstratie kwam voort uit verschillende oproepen op Facebook, waaronder op de pagina ‘Marina is geen Held‘. Omroep Brabant maakte beelden van de demonstratie.

De burgemeester heeft de noodverordening afgekondigd vanwege “de openbare orde en veiligheid”. Dit is wat hij schrijft:

“Gelet op de snelheid waarmee de demonstratie vanavond ontstond, heb ik, na overleg met politie en Openbaar Ministerie, besloten een noodverordening met een demonstratieverbod en een samenscholingsverbod af te kondigen. Dit betekent dat het verboden is om te demonstreren in het dorp Deurne. En dat samenscholingen van meer dan vier personen niet zijn toegestaan. De noodverordening blijft voor onbepaalde tijd van kracht. De openbare orde en veiligheid kan én mag niet in het geding komen.

Op dit moment, in deze omstandigheden willen we de rust in Deurne met elkaar bewaren.”

Dit is wat we nu weten

  • Afgelopen vrijdag, kort na 17.30, wordt juwelier Goldies aan de Milhezerweg in de Brabantse plaats Deurne overvallen
  • De twee overvallers worden doodgeschoten. De ene is een 20-jarige man uit Eindhoven. Van de ander is de identiteit nog niet bekend
  • De man en vrouw die werden overvallen zijn aangemerkt als verdachte, maar zitten niet vast
  • Het OM stelt dat de handelwijze lijkt op zelfverdediging. Wie er de schoten heeft gelost is niet bekendgemaakt
  • Bronnen melden aan de NOS dat de vrouw van de juwelier schietend is te zien op camerabeelden, maar dit is nog niet bevestigd

Lees vandaag in de digitale editie van nrc.next:

  • Opgeruimd staat netjes, vinden ze op Facebook (artikel)
  • OM kan echtpaar alsnog vervolgen (artikel)
    • Lex Boon