Video: hoe deze mannen kastelen tekenen op een enkele zandkorrel

Still uit video

Er is zoiets als de perfecte zandkorrel om op te tekenen. Nee, letterlijk, dat is geen poging tot romantische beeldspraak. Ontwerper Marcelo Coelho en kunstenaar Vik Muniz zoeken naar de perfecte korrel om kastelen op te tekenen. Maar dat is slechts een klein onderdeel van het onvoorstelbare proces dat aan deze speciale kunst voorafgaat, zo laat een korte documentaire zien.

Muniz had het idee al meer dan tien jaar geleden, maar lang bleef het slechts bij een theorie, schrijft Wired. Totdat hij een keer, zo’n vier jaar geleden, met Coelho sprak. Die werkt in het medialab van MIT, een prestigieuze technische universiteit in Amerika.

Het is fascinerend te zien wat er allemaal bij dit monnikenwerk komt kijken. Muniz maakt de tekeningen, contouren van kastelen in Europa, met een zogenoemde camera lucida. Muniz ziet daardoor het object dat hij wil tekenen op zijn papier verschijnen, waardoor het eigenlijk een soort overtekenen wordt. Coelho moest een schetsproces ontwikkelingen dat zou werken op de schaal van een zandkorrel. En zo is er veel en veel meer voor nodig om deze microscopische ‘zandkastelen’ te maken:

De kunst wordt momenteel tentoongesteld in Tel Aviv.

    • Frank Huiskamp