Turkije: Erdogans partij weer de grootste

Premier Recep Tayyip Erdogan heeft in de lokale verkiezingen in Turkije zijn positie weten te versterken. Landelijk won zijn partij ten opzichte van vijf jaar geleden. Bijna één op de twee Turken stemde op de AK Partij (AKP). Die partij is al bijna twaalf jaar aan de macht in Turkije.

Er werd vooraf rekening gehouden met een verzwakking van de AKP. Reden is een reeks opnamen van afgeluisterde gesprekken die afgelopen maanden naar buiten kwam. Die wijzen erop dat Erdogan corrupt is en de media manipuleert. Het was bovendien de eerste mogelijkheid om te stemmen sinds grootschalige anti-regeringsprotesten afgelopen zomer en het harde politieoptreden daartegen. De oppositie hoopte dat Erdogan zou worden afgestraft voor zijn autoritaire regeerstijl, de verdachtmakingen en recenter het blokkeren van Twitter en YouTube. Dat is duidelijk niet gebeurd.

Hoewel hij zelf niet verkiesbaar was, heeft Erdogan er de afgelopen maanden alles aan gedaan om deze verkiezingen tot een referendum over zijn leiderschap te maken. Hij voerde fanatiek campagne en zuiverde de partij van aanhangers van islamprediker Fethullah Gülen, die volgens hem proberen zijn regering te verzwakken door de afgeluisterde gesprekken naar buiten te brengen. „Als de AK Partij een groot mandaat krijgt, betekent dit dat kiezers ons van iedere blaam gezuiverd hebben”, zei hij terwijl het aantijgingen van corruptie regende.

Ook op wijkniveau vonden door het hele land verkiezingen plaats. Dat liep op sommige plaatsen gigantisch uit de hand. In totaal overleden gisteren negen mensen en raakten tientallen anderen gewond bij gevechten, veelal tussen families van lokale politieke opponenten.