Schimmige praktijken

Foto Rodger Bosch/AFP

En toen werd het donker op de Tafelberg... Afgelopen zaterdag deden burgers, bedrijven en overheden de lichten uit tussen half negen en half tien. Met de actie, bekend als Earth Hour, wil het Wereld Natuur Fonds aandacht vragen voor klimaatverandering. Burgers worden opgeroepen om hun ‘niet-essentiële’ lichten een uurtje uit te doen op de laatste zaterdag in maart.

De actie begon ooit als lokaal initiatief in Sydney, Australië, maar is inmiddels uitgegroeid tot wereldwijde beweging waaraan meer dan 7.000 steden meedoen.

Op de foto zie je de Tafelberg in Zuid-Afrika tijdens Earth Hour afgelopen zaterdag. Kaapstad was dit jaar hoofdstad van de campagne. De vijf lichtbakens die de berg ’s nachts verlichten waren uitgezet. Volgens een woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse elektriciteitscentrale Eskom bespaarde het land 575 megawatt aan energie door de actie.

Er is ook internationale kritiek. Zo schreef een Australische columnist ooit dat het effect in 2008 vergelijkbaar was met het elimineren van de uitstoot van zes auto’s in een jaar. Top Gear-presentator Jeremy Clarkson doet elk jaar de lichten in huis aan uit protest, omdat hij van mening is dat de actie niet bijdraagt aan bewustwording van het broeikaseffect.

Volgens het Wereld Natuur Fonds is Earth Hour vooral bedoeld als ‘symbolische actie’.