Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Rusland trekt militairen op grens met Oekraïne terug’

Rusland trekt zijn troepen geleidelijk terug van de grens met Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP, dat een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie sprak. Moskou had naar verluidt zo’n 100.000 militairen gestationeerd bij de oostgrens van Oekraïne, zoals bij de Russische grensplaats Belgorod.

Een screenshot van een Russisch tv-kanaal op 13 maart, waarop te zien zou zijn dat Russische troepen in Rostov (niet ver van het Oekraïense Donetsk) een nachtelijke training houden.
Een screenshot van een Russisch tv-kanaal op 13 maart, waarop te zien zou zijn dat Russische troepen in Rostov (niet ver van het Oekraïense Donetsk) een nachtelijke training houden. Foto AFP / HO / VGTRK

Rusland trekt zijn troepen geleidelijk terug van de grens met Oekraïne. Dat meldt persbureau AFP, dat een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie sprak. Moskou had naar verluidt zo’n 100.000 militairen gestationeerd bij de oostgrens van Oekraïne, zoals bij de Russische grensplaats Belgorod.

De woordvoerder vermoedt dat het te maken heeft met de onderhandelingen tussen Rusland en de Verenigde Staten over Oekraïne, gisteren in Parijs. Dat topoverleg tussen ministers van Buitenlandse Zaken John Kerry en Sergej Lavrov leek eerder juist vruchteloos. Het enige waar de twee het over eens waren, was dat er een diplomatieke oplossing moet worden gevonden voor de crisis in het land. Volgens de woordvoerder kan het ook zijn dat er simpelweg sprake is van een “wisseling van de wacht”.

Volgens het Kremlin zijn de militairen bezig met militaire oefeningen en is de angst van Oekraïne dat de Russen na de Krim ook het oosten van het land binnenvallen, ongegrond. Amerika vindt dat met de troepenmacht sowieso een klimaat van angst en intimidatie wordt gecreëerd.

Medvedev wil ondernemers en toeristen op de Krim

De Russische premier Dmitri Medvedev is vandaag op het schiereiland de Krim, dat Rusland eerder deze maand annexeerde. Hij is daar met een overheidsdelegatie om te praten over financiële steun voor en de economische ontwikkeling van de Krim, schrijft AP.

Medvedev beloofde spoedig salarissen en pensioenen op de Krim uit te betalen en zegde investeringen toe om onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur te verbeteren. Ook gaat de regering een speciale economische zone met lage belastingen en weinig regels op de Krim instellen waar ondernemers lucratieve investeringen kunnen doen.

“Bewoners van de Krim moeten niets verliezen na onderdeel te zijn geworden van Rusland. Integendeel, ze moeten erop vooruitgaan.”

Medvedev zei ook de Krim in een populaire toeristische bestemming te willen veranderen. De premier wil dat vliegtickets zo goedkoop mogelijk worden, zodat veel Russen hun vakantiedagen op het schiereiland gaan spenderen. Ook gaat Moskou meer elektriciteit en water leveren, nadat er zich vorige week stroomstromingen hadden voorgedaan. Ten slotte zei de Russische minister van Defensie Sergej Sjoigoe dat alle dienstplichtigen op de Krim een jaar vrijstelling krijgen.

‘De Krim is van ons. Basta”

De Russische onderpremier Dmitri Rogozin plaatste een foto van zichzelf op Twitter nadat hij op de Krim was gearriveerd. Hij plaatste hierbij de tekst “De Krim is van ons en daarmee uit”.

Twitter avatar DRogozin Dmitry Rogozin Crimea is ours. Basta http://t.co/jxeMuNRG91

Rusland lijfde deze maand het Oekraïense schiereiland in via een referendum, nadat Moskou eerder tienduizenden militairen naar de Krim had gestuurd. De internationale gemeenschap heeft de annexatie veroordeeld en beschouwt deze als illegaal.