‘Klein gebaar’ van Rusland: deel militairen weg bij grens Oekraïne

Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, sprak vandaag met zijn Franse ambtgenoot Laurent Fabius (rechts) over Oekraïne. Foto AP / Michel Euler

Het bericht dat Rusland zijn militairen weghaalt bij de oostgrens van Oekraïne, wordt door Moskou deels bevestigd. In elk geval één van de daar gestationeerde infanteriebataljons wordt teruggehaald, zei het ministerie van Defensie vanmiddag tegen persbureau Reuters. “Een klein gebaar” van Moskou, noemt Duitsland dat.

Eerder vandaag zei Oekraïne dat Rusland de naar verluidt bijna 100.000 militairen geleidelijk allemaal terughaalt. Het is nog onduidelijk of er ook echt meer militairen teruggehaald worden, of dat dat al gebeurd is, of dat het hierbij blijft. Een bataljon omvat doorgaans tussen de 300 en 1.200 militairen.

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie zou de beslissing van Rusland een gevolg kunnen zijn van het topoverleg tussen de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie, Kerry en Lavrov, gisteren. Bij dat overleg zei Kerry dat het oplossen van de crisis afhing van het al dan niet terugtrekken van de troepen bij de grens.

De aanwezigheid van die troepen zorgt de laatste weken voor extra spanning. Volgens Oekraïne is het een teken dat het binnenvallen van het oosten van het land, na de eerdere inlijving van de Krim door Moskou, niet ondenkbaar is. De VS beschuldigde Rusland ervan een klimaat van angst en intimidatie te creëren. Volgens Rusland is er geen reden tot zorgen en betreft het gewoon een militaire oefening, waar een deel nu van afgerond is.

Medvedev bezoekt de Krim

De Russische premier Medvedev bezocht vandaag met een overheidsdelegatie het geannexeerde schiereiland de Krim en beloofde daar betere tijden: kansen voor ondernemers en investeringen in onderwijs, gezondheidszorg, infrastructuur en toerisme. Volgens Oekraïne, dat de inlijving van de Krim als illegitiem beschouwt, was het bezoek “een wrede schending van de regels van de internationale gemeenschap”.

Merkel en Poetin spraken elkaar telefonisch

Angela Merkel en Vladimir Poetin hebben elkaar vandaag telefonisch gesproken. Volgens het Kremlin (ook tegenover Reuters) spraken de twee over de internationale pogingen om de rust terug te brengen in Oekraïne.

    • Peter Zantingh