President China ook in Brussel afgeschermd

De Chinese ambassade in Brussel poogde vergeefs een gevoelige theatervoorstelling te laten schrappen.

Een scherm vorige week in Amsterdam, opgetrokken door Chinese medewerkers van de president, om een demonstratie voor hem onzichtbaar te maken. Foto Novum

De bemoeizucht van Chinese ambassades en de speciale bewakingseenheden van president Xi Jinping, gisteren in Brussel gearriveerd voor de laatste stop in zijn elfdaagse Europareis, gaat ver. Chinezen en buitenlanders in China zijn vertrouwd met de regelzucht, maar in Brussel baarden pogingen van medewerkers van de ambassade om de affiches van het New Yorkse dansgezelschap Shen Yun weg te moffelen met Chinese vlaggen opzien.

Shen Yun, dat dit weekend optreedt in het Brusselse Theatre National en eind april in het Haagse Lucenttheater, is gerelateerd aan de in China verboden en vervolgde Falun Gong-beweging. De Chinese ambassade wilde voorkomen dat president Xi de affiches zou zien. De meditatiebeweging Falun Gong – door de Chinese Communistische Partij gezien als staatsgevaarlijke religieuze beweging – wordt sinds 1999 keihard aangepakt.

Volgens de Vlaamse krant De Standaard zou de Chinese ambassade aan de theaterdirectie hebben gevraagd de voorstellingen van deze week te annuleren. Een dringend verzoek dat niet is ingewilligd, zodat Brusselaars kunnen genieten van het in de VS zeer populaire dansgezelschap. Aan de interventiepoging van de Chinese ambassade ging een minder opvallend incident in Amsterdam vooraf. Bij het Paleis op de Dam werd een blauw hek geplaatst zodat president Xi en zijn gevolg onzichtbaar bleven voor pro-Tibetaanse demonstranten.

Vrij Tibet, Falun Gong en andere „gevoelige kwesties” moesten koste wat kost vermeden worden. Chinese nieuwsconsumenten zagen alleen maar blije gezichten van Nederlandse en Belgische koningsparen, tulpen en de twee panda’s die door China voor 15 jaar zijn uit geleend aan België.