Politie zoekt naar meer daders Deurne

Hekken voor juwelier Goldies in het Brabantse Deurne. Foto ANP/ Koen van Weel

De politie is op zoek naar nog een of twee mannen die mogelijk betrokken zijn geweest bij de overval op een juwelierszaak in het Brabantse Deurne, zei hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen vanavond namens het Openbaar Ministerie in Nieuwsuur. Bij de overval kwamen vrijdag beide daders om het leven, vermoedelijk door schoten gelost door de vrouw van het juweliersechtpaar.

Volgens Nieuwenhuizen is er een getuige die heeft gezien dat er in ieder geval één ander persoon zich opvallend heeft gedragen ten tijde van de overval.

“Of het waar is of niet, dat hebben we nog niet boven tafel.”

De hoofdofficier van justitie zei verder dat het juweliersstel naar alle waarschijnlijkheid een vuurwapen in zijn bezit had, een waarvoor ze geen vergunning hadden. Of ze daarvoor vervolgd worden, is nog niet besloten. Beide overvallers zijn bewapend geweest. Een van hen had een vuurwapen, van de ander is niet bekend wat voor wapen hij had.

Voorlopige conclusie OM over noodweer ‘niet voorbarig’

De voorlopige conclusie van het OM, dat die al een dag na de dodelijke overval uitsprak, is dat de vrouw uit noodweer heeft gehandeld. Het echtpaar is op vrije voeten gesteld, maar de twee zijn nog wel verdachten. Er kwam kritiek op het snelle oordeel van het OM, maar dat acht dit niet voorbarig, omdat meerdere keren is benadrukt dat het ging om een voorlopig oordeel.

De nabestaanden van een van de overvallers, een 20-jarige Eindhovenaar, hebben al aangegeven het duo niet aan te klagen als blijkt dat er sprake was van noodweer. De identiteit van de andere overvaller is nog niet bekend.

In Deurne is het voorlopig verboden te demonstreren, nadat gisteren een demonstratie leidde tot opstootjes. Zo’n twintig mensen verzamelden zich spontaan om te protesteren tegen het juweliersechtpaar. Zij willen dat de vrouw berecht wordt.

    • Frank Huiskamp