Ook Stevie Wonder naar North Sea Jazz

Stevie Wonder tijdens een optreden vorige maand bij de NAACP Image Awards in Pasadena, Californië. Foto Reuters / Danny Moloshok

Stevie Wonder geeft dit jaar een optreden tijdens North Sea Jazz. De organisatie heeft vanochtend bekendgemaakt dat hij op zaterdag 12 juli op het festival in de Rotterdamse Ahoy staat.

Het is de tweede keer dat de Amerikaanse zanger een optreden geeft op North Sea Jazz. De eerste keer was in 2010, op de dag dat Nederland in de finale van het WK voetbal stond tegen Spanje. Dit jaar geeft Stevie Wonder een optreden op de dag dat de wedstrijd om de derde plek op het WK wordt gespeeld.

Stevie Wonder verkocht wereldwijd in totaal meer dan 100 miljoen albums. Hij won 25 Grammy Awards, de prestigieuze Grammy Lifetime Achievement Award en ontving een Golden Globe en een Academy Award in 1984 voor het nummer I just Called To Say I Love You uit de film The Woman In Red.

Over het optreden van Wonder op NSJ in 2010 schreef Yaël Vinckx in NRC:

Wonder bleek de juiste artiest op het juiste moment. Met zijn boodschap van geloof, hoop en liefde wist hij de zielen van de velen duizenden die een half uur eerder hun WK-droom hadden zien vervliegen, te balsemen. Al gauw begon hij aan zijn meesterwerken uit de jaren zeventig: Master Blaster, Livin’ for the city, For once in my life. „Songtravelling”, noemde hij dat.

Het ging niet altijd goed. De 60-jarige muzikant blies in Take 5 op verkeerd op zijn mondharmonica en haalde bovendien soms het tempo uit zijn concert met obligate vraag/antwoordspelletjes met het publiek. Een van de hoogtepunten was Wonders interpretatie van Human Nature van Michael Jackson. En even later werd de man achter Jackson, Quincy Jones, het podium opgeroepen voor een omhelzing door Wonder – een zeer ontroerend moment.

Quincy Jones staat dit jaar net als Stevie Wonder op zaterdag geprogrammeerd op het festival. De vraag is of hij bij deze editie ook bij Wonder op het podium zal verschijnen.

Ook Robin Thicke, Pharrell Williams en Outkast op NSJ

Vorige week werd bekend dat zanger Robin Thicke zijn opwachting zal maken tijdens North Sea Jazz. Ook Chic featuring Nile Rodgers maken hun opwachting op het festival.

Andere jazznamen die zullen optreden op het festival: Mehliana ft. Brad Mehldau & Mark Giuliana, Sons of Kemet, Kenny Garrett Quartet, Dirty Loops, Darcy James Argue Secret Society en John Scofield Uberjam.

Verder: Booker T Jones, Benjamin Clementine, Buika, Electro DeLuxe, Allen Stone en Neneh Cherry & RocketNumberNine.

Eerder werden al onder anderen Pharrell Williams, Outkast en Joss Stone aangekondigd. Alle namen tot nu toe vind je hier. Het festival heeft eind april de definitieve line-up rond.

    • David Haakman