OM: uitspraken Deurne waren niet voorbarig

Een demonstratie bij juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne, waar een overval met fatale afloop heeft plaatsgevonden. De Deurnese juwelier en zijn vrouw hebben hoogstwaarschijnlijk uit zelfverdediging de twee overvallers van hun zaak doodgeschoten. Foto ANP / Marco de Swart

Hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen blijft bij zijn uitspraken over de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne. Het was volgens hem niet voorbarig te zeggen dat het lijkt te gaan om noodweer, zei hij vanochtend op Radio 1.

Onder meer D66, CDA, de Bond van Wetsovertreders en advocaat Peter Plasman hadden forse kritiek op justitie. Het OM zou te snel hebben geoordeeld. Er zou verder onderzoek nodig zijn voordat een dergelijke conclusie kon worden getrokken. “We hebben gezegd dat het lijkt op zelfverdediging, maar dat de zaak nog niet klaar is”, reageert Nieuwenhuizen.

“Ik heb uitgelegd waarom we het echtpaar naar huis hebben gestuurd, maar ik heb ook gezegd dat die mensen wel verdachten blijven.”

Beluister het hele interview hier:

De gemeente Deurne heeft inmiddels een noodverordening afgekondigd die een voorlopig verbod op demonstreren mogelijk maakt. Gisteravond probeerden ruim twintig mensen een spontane demonstratie te houden op de Milhezerweg in Deurne. Het ging om mensen die willen dat de juweliersvrouw die twee overvallers doodschoot wordt berecht.

Justitie kon verder nog geen nieuwe informatie geven over de zaak. Dit is wat we nu weten:

  • Afgelopen vrijdag, kort na 17.30 uur, wordt juwelier Goldies aan de Milhezerweg in de Brabantse plaats Deurne overvallen
  • De twee overvallers worden doodgeschoten. De ene is een 20-jarige man uit Eindhoven. Van de ander is de identiteit nog niet bekend
  • De man en vrouw die werden overvallen zijn aangemerkt als verdachte, maar zitten niet vast
  • Het OM stelt dat de handelwijze lijkt op zelfverdediging. Wie er de schoten heeft gelost is niet bekendgemaakt
  • Bronnen melden aan de NOS dat de vrouw van de juwelier schietend is te zien op camerabeelden, maar dit is nog niet bevestigd
    • Laura Klompenhouwer