Obama krijgt lesje marxisme

Afgelopen donderdag was een historische dag voor paus Franciscus. En het was een dag van contrasten.

’s Ochtends droeg hij de mis op aan leden van het Italiaanse parlement. De belangstelling was overweldigend. De paus is een superster, zelfs onder politici. Ondanks het vroege tijdstip wilde niemand het missen. Er waren maar liefst vijfhonderd parlementariërs komen opdagen. Piazza Sant’Uffizio bij het Vaticaan was een zee van donkerblauwe limousines.

En het werd een mis die ze zich nog lang zullen heugen. Wat ze kregen, was een uiterst sobere viering zonder enig protocollair vertoon. De paus hield een messcherpe preek over de klasse van leiders en politici ten tijde van Jezus Christus, die zich van het volk hadden afgekeerd, volharden in hun zonden en corruptie en daardoor niet in staat waren geweest om de Messias te herkennen. En hij ging nog even door over corruptie. Een zondaar kan worden vergeven, zei hij, maar wie corrupt is niet, want hij praat zijn eigen zonden goed. En zo ging het maar door, strak en bikkelhard. Er kon geen grapje vanaf bij de anders zo goedlachse paus. De verzamelde politici trokken bleek weg.

Hoe anders was de sfeer tijdens de historische ontmoeting diezelfde middag van de paus met Obama. Ze hebben elkaar maar liefst vijftig minuten privé gesproken. En na afloop was Obama zichtbaar onder de indruk. „It’s wonderful to meet you”, zei Obama. „Thank you very much.” Hij leek waarlijk ontroerd. Hij leek zelfs een beetje verlegen. En de paus straalde als een wijze vader die trots is op zijn zoon. Die twee hadden elkaar gevonden. Dat bleek uit alles.

Uit het communiqué dat werd uitgevaardigd over de inhoud van de audiëntie bleek dat ze niet alleen over theologische en spirituele vraagstukken hadden gesproken. Integendeel. Ze hebben uitvoerig gepraat over de conflicten in Syrië en in de Oekraïne. En de paus heeft het onderwerp van armoede en ongelijkheid zeer nadrukkelijk onder de aandacht gebracht van Obama. Hij heeft zijn visie uitgedragen over de onverschilligheid van winstbejag die geen oog heeft voor menselijke waarden. Hij heeft gezegd dat kapitalisme de verschillen tussen rijk en arm alleen maar vergroot. Hij heeft de president van de Verenigde Staten kortom een lesje marxisme gegeven.

Je kunt je over het algemeen afvragen hoeveel politieke invloed een paus heeft. Deze paus heeft sinds donderdag in elk geval een zeer invloedrijke vriend.

    • Ilja Leonard Pfeijffer