O, Louis had briljant kunnen zijn

Lezen // Sportboek Hugo Borst O, Louis Voetbal International, 400 blz. € 19,95 3

Louis van Gaal is een van de origineelste en merkwaardigste voetbaltrainers van Nederland en Borst is een van de origineelste en merkwaardigste voetbaljournalisten van Nederland. U raadt het:, dat Borst over Van Gaal schreef, is een merkwaardig boek.

Borst schreef namelijk een impressionistisch verslag van zijn eigen obsessie met Van Gaal. Want: ‘Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan Louis van Gaal denk. Dat is niet normaal natuurlijk. De man is mijn vriend noch mijn vader [...] Pa stierf op 13 augustus 2008, ook hij is elke dag in mijn gedachten, gelukkig vaker dan Van Gaal.’

Al toen hij met zijn vader naar de wedstrijden van Sparta ging, zag hij Van Gaal daar spelen – en de baas spelen. Daarna legde Borst een traject af dat veel journalisten met hem delen: ruzie met Van Gaal, bewondering voor de trainerskwaliteiten van Van Gaal en een sterke behoefte aan waardering door Van Gaal. Zijn zoektocht voert hem langs hele en halve deskundigen, zoals opperkomiek André van Duin, die zegt: ‘Ik weet zeker dat-ie weet waar de lach zit. Hij heeft geen repertoire of zo. Hoewel, hij leest weleens een gedicht voor. Hij is niet bewust grappig, maar hij ís grappig. Nogmaals, Van Gaal weet waar-ie mee bezig is.’ De passage laat de kracht en de zwakte van O, Louis zien. André van Duin interviewen over Van Gaal is een briljant idee, maar Borst kiepert het resultaat van zijn gesprek veel te ongefilterd over zijn lezers heen.

O, Louis had briljant kunnen zijn: met het samenspel tussen de ijdelheden van auteur en onderwerp, de suggestie dat Borsts Van Gaalverlangen iets met zijn vader te maken heeft. Onder de oppervlakte voel je een geweldige autobiografische roman – struggling to get out. Maar dan had Borst langer moeten schaven, indikken en herschrijven.

    • Arjen Fortuin