NSA legde speciale databank over staatshoofden aan

De Amerikaanse geheime dienst NSA sloeg in een speciale databank veel meer gegevens over staatshoofden op dan tot nu toe bekend. De databank bevat meer dan 300 vermeldingen van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Er zaten ook bestanden in over de staatshoofden van Peru, Somalië, Guatemala, Colombia en Wit-Rusland. Dat onthulde Der Spiegel gisteren op basis van weer een nieuwe partij documenten van klokkenluider Edward Snowden.

Ook de Britse geheime dienst GCHQ neusde in Duitsland. Volgens het blad infiltreerden de Britten in Duitse internetfirma’s. Een ongedateerd document noemt de bedrijven Stellar, Cetel en IABG die internet- en telecommunicatiediensten via satelliet verlenen aan regeringen en bedrijven, bijvoorbeeld voor moeilijk bereikbare, strategische plaatsen zoals boorplatforms en diamantmijnen. Op één bladzijde staat dat de GCHQ op zoek was naar „ontwikkeling van diepgravende kennis van de belangrijkste providers van IP-service via satelliet in Duitsland”.

Het document over de staatshoofden is een presentatie van een NSA-afdeling die het Center for Content Extraction heet en zich bezighoudt met het doorzoeken van allerlei tekstbestanden. Er is in digitale communicatie wereldwijd gezocht op de namen van 122 regeringsleiders. De presentatie noemt twaalf van hen als voorbeeld, onder wie Angela Merkel. Haar naam is geplaatst in de Target Knowledge Database (TKB) van mensen van wie een compleet profiel beschikbaar moet zijn. Gegevens worden verkregen door metadata te filteren uit bronnen overal ter wereld en door een systeem, Nymrod, dat namen omhoog kan halen uit transcripties van telefoongesprekken, e-mails en ander internetverkeer.