Novak Djokovic profiteert van rivaliteit met Nadal en Federer

Novak Djokovic won in Miami afgetekend de finale tegen Rafael Nadal: 6-3 en 6-3.

Of hij ook zo genoot van de uitdaging om onderlinge duels tegen Novak Djokovic te spelen? Het antwoord van Rafael Nadal was gisteren duidelijk, na zijn kansloze nederlaag met tweemaal 6-3 in de finale van het tennistoernooi van Miami. „Nee”, sprak de Spaanse nummer één van de wereld tegen persbureau Reuters. „Ik houd van uitdagingen maar ik ben niet gek.”

Djokovic had slechts 83 minuten nodig voor zijn vierde toernooizege op het hardcourt van Miami, een van de acht prestigieuze Masters. De Serviër behaalde zo de 43ste toernooizege in zijn carrière. Vlak voor ‘Miami’ was de nummer twee van de wereld ook al de sterkste in Indian Wells, door winst in de finale op Roger Federer. Dat gaf hem naar eigen zeggen gisteren extra motivatie in zijn veertigste confrontatie met Nadal. De Spanjaard leidt nog met 22 zeges tegen 18, maar de toekomst lijkt aan Djokovic.

„Dit is absoluut de grootste rivaliteit uit mijn tenniscarrière”, sprak de winnaar gisteren in Miami over zijn duels met Nadal. „We hebben de laatste drie, vier jaar genoeg spannende partijen gespeeld, waarin een paar punten beslissend waren.”

Gisteren pakte Djokovic de eerste set door in de zesde game zijn enige breakpoint te benutten. In de tweede set brak hij Nadal al in de openingsgame, en nog eens op 5-3.

Ondanks de duidelijke cijfers bleef het respect voor zijn Spaanse rivaal. „De grote uitdagingen die ik ben tegengekomen, hebben mij als speler op een positieve manier beïnvloed. Dankzij Rafa en ook Roger (Federer) ben ik geworden wie ik nu ben.”

Na zijn twee zeges op rij in Amerika kijkt Djokovic al uit naar de grote graveltoernooien in Europa: Monte Carlo (vanaf 13 april) en in mei de reeks Madrid, Rome en Parijs. Ook daar wil hij winnen van Nadal. „Het is op elke ondergrond een grote uitdaging om tegen Rafa te spelen, maar vooral op gravel. Dat is zijn favoriete baansoort, daarop is hij dominant. Onze rivaliteit is goed voor de sport en goed voor ons. Ik geniet er elke keer opnieuw van.”