Manuel Valls, de ‘linkse Sarkozy’, nieuwe Franse premier

Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls op een foto uit november 2013.
Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls op een foto uit november 2013. Foto AFP/ Alain Jocard

Manuel Valls, de huidige minister van Binnenlandse Zaken, wordt de nieuwe premier van Frankrijk. Dat heeft president Francois Hollande vandaag gezegd tijdens een televisietoespraak. Hij vervangt Jean-Marc Ayrault, die eerder op de avond, samen met zijn regering, al opstapte.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande bevestigt: Valls nieuwe premier. En hij mag de belastingen verlagen, zet de president.

Hollande wil van Valls een “strijdbare regering”, zo zei hij. Centraal in het beleid zal nog steeds het verantwoordelijkheidspact met de werkgevers staan: lastenverlichting in ruil voor banen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Het ‘verantwoordelijkheidspakt’ met werkgevers (lastenverlichting in ruil voor banen) blijft centraal staan in beleid Valls, zegt Hollande.

Ook sprak Hollande over lagere belastingen en lagere bijdrages voor werknemers, iets wat vorige week na de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen al werd aangekondigd. Hollande zei dat Frankrijk EU-partners moet overtuigen om rekening te houden met de pogingen van het land de economie erbovenop te helpen wanneer ze kijken naar de verplichtingen ten opzichte van Brussel.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Tussen de regels door leek Hollande te zeggen dat Valls in Brussel opnieuw moet onderhandelen over Franse economische ‘engagements’.

Ministers regeringspartner Groenen stappen op

Cécile Duflot, minister van Volkshuisvesting in de regering onder Ayrault, en Pascal Canfin, minister van Ontwikkelingssamenwerking, willen geen deel uitmaken van een regering onder Valls, meldt persbureau AFP. Beiden zijn lid van regeringspartner de Groenen. Helemaal verrassend is dat besluit niet. Onze correspondent Peter Vermaas zei voorafgaand aan Hollandes toespraak al dat het interessant was te zien hoe de Groenen zouden reageren:

“Zij staan negatief tegenover Valls als premier. Het is niet nodig voor de Parti Socialiste om met een andere partij te regeren, want ze hebben de meerderheid, maar juist de komende maanden wordt er veel over iets als energie gediscussieerd. Of Frankrijk wel zo zwaar afhankelijk moet zijn van kernenergie bijvoorbeeld. Dat is echt een onderwerp van de Groenen.”

‘De linkse Sarkozy’

De 51-jarige Valls, geboren in Barcelona, werd al getipt voor de premierspost. Vermaas over de man die als liberaal bekendstaat binnen de linkse partij van Hollande:

“Hij staat bekend als een crimefighter, ze noemen hem ook de linkse Sarkozy. Hij is veel met criminaliteit en integratie bezig en spreekt zich daarover ook hard uit. Daardoor is hij niet altijd even geliefd bij de linkervleugel van de Parti Socialiste en ook niet bij regeringspartner de Groenen. Hij is mateloos ambitieus, hij zou president willen worden. Bij de interne verkiezingen van de partij was hij een van de mensen die het opnamen tegen Hollande.”

Aan de benoeming van Valls als premier kleven wel wat nadelen, zegt Vermaas:

“Het probleem is dat hij als sociaal-liberaal wordt gezien, te rechts voor de socialistische partij. ‘Sociaal-democraat’ is bijna een scheldwoord daar. Hollande kiest voor een modern-linkse koers en dat kan binnen de partij tot problemen leiden. Maar Valls doet het wel heel goed in peilingen en heeft een air van daadkracht. Hij zou de partij een nieuwe start kunnen geven.”

Grote klap voor socialisten

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van deze week leden de socialisten van Hollande een groot verlies. Hollandes Parti Socialiste verloor alleen al in zo’n 150 steden met 10.000 of meer inwoners, vaak ten koste van de conservatieve UMP. Maar niet alleen de UMP won flink, ook de rechtspopulisten van het Front National van Marine le Pen mogen in twaalf steden de burgemeester leveren, de eerste bestuursfuncties voor de partij sinds 1995.

De enige schrale troost voor Hollande was dat Parijs wél een socialistische burgemeester krijgt. Dat is meteen voor het eerst ooit een vrouw, de 54-jarige Anne Hidalgo.

In NRC Handelsblad schrijven (€) correspondent Vermaas en buitenlandredacteur Mark Beunderman vandaag dat is gebleken dat met links regeren tijdens de crisis erg zwaar is, getuige ook het grote verlies van de PvdA in Nederland:

“PS en PvdA waren beide in 2012 aan de macht gekomen na overtuigende verkiezingsuitslagen, met beloftes om ander beleid te gaan voeren. Andere regerende linkse partijen in Europa, zoals de Deense en de Oostenrijkse sociaal-democraten en de Belgische Franstalige socialisten, staan in peilingen voor de Europese verkiezingen ook op verlies. In Duitsland slaagde de SPD er vorig jaar niet in de christen-democratische bondskanselier Merkel te verslaan. De recent aangetreden linkse Italiaanse premier Matteo Renzi geniet veel populariteit, maar hij stuit bij zijn pogingen de economie te stimuleren op bezwaren van Brussel.”

Correspondent Peter Vermaas schreef vorig jaar al een groot stuk over Manuel Valls. Abonnees lezen het gratis, niet-abonnees betalen een klein bedrag.