Mama kookt andijvie met pindakaas en ui

Maydra Mercelina, Beli Hooshyar Kolaei, Henriëtte Tukkers, Yvette Kalonga, Julia van den Born, Ludmilla Hardziyenka, het zijn totaal verschillende vrouwen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze moeder zijn en van koken houden. Ze komen uit respectievelijk Curaçao, Iran, Nederland, Congo, Indonesië en Wit-Rusland. Onlangs bundelde Stichting Fair Chances hun favoriete recepten in een boek: Mama kookt. De opbrengst gaat naar diverse projecten, waaronder Microkrediet voor Moeders, Mama Cash en Orange Babies.

Weer zo’n goededoelenreceptenbundel, zult u zeggen. Inderdaad, daar verschijnen er nogal wat van. Maar Mama kookt is echt een van de leukere in z’n soort. Het hele boek straalt een frisse no nonsense-aanpak uit. Op de cover verdwijnt een van de moeders – kittig zwart jurkje, knalroze panty – met haar hoofd in een enorme koelkast die vol hangt met foto’s, kaarten en knutsels. Voor die koelkast ligt een vieze dweil. Een vieze dweil! Maar die dweil stoort dus helemaal niet. Die zegt: wij zijn heel gewone vrouwen. Wat wij in onze keukens maken, kun jij in jouw keuken ook.

En wat maken deze moeders dan? Nou, sopi di banana cu pampoena bijvoorbeeld, banaan-pompoensoep uit Curaçao. Of koreshte ghayme, gestoofd lamsvlees met gedroogde citroen en spliterwten uit Iran. Van Julia krijgen we onder andere perkedel djagung, maiskoekjes. Yvette deelt haar recept voor bitekuteku, een andijviegerecht met pindakaas.

Laten we die Congolese bitekuteku eens proberen. Volgens Yvette vinden veel Nederlanders dit gerecht lekker. Bitekuteku is hier lastig te krijgen, maar andijvie is een goede vervanger.

Verhit de olie in een koekenpan en smoor de ui 5 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe. Doe er na 10 minuten de tomatenpuree bij. Roer alles goed door. Roer er na 15 minuten de pindakaas door en laat even sudderen. Voeg de andijvie toe en laat 6 minuten, al roerend, meekoken. Roer er nog een scheutje water door en haal de pan van het vuur.

    • Janneke Vreugdenhil