Opinie

    • Janneke Vreugdenhil

Mama kookt

Maydra Mercelina, Beli Hooshyar Kolaei, Henriëtte Tukkers, Yvette Kalonga, Julia van den Born, Ludmilla Hardziyenka, het zijn totaal verschillende vrouwen. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze moeder zijn en van koken houden. Zes moeders, uit respectievelijk Curaçao, Iran, Nederland, Congo, Indonesië en Wit-Rusland. Onlangs bundelde Stichting Fair Chances hun meest geliefde recepten in een boek: Mama kookt. De opbrengst ervan gaat naar diverse projecten, waaronder Microkrediet voor Moeders, Mama Cash en Orange Babies.

Weer zo’n goededoelenreceptenbundel, zult u zeggen. Inderdaad, daar verschijnen er nogal wat van. Maar Mama kookt is echt een van de leukere in z’n soort. Het hele boek straalt een frisse no-nonsense-aanpak uit.

Op de cover verdwijnt een van de moeders – kittig zwart jurkje, knalroze panty – met haar hoofd in een enorme koelkast die volhangt met foto’s, kaarten en knutsels. Voor die koelkast, op een kale houten vloer, ligt een vieze dweil. Een vieze dweil! Maar die dweil stoort dus helemaal niet. Die zegt juist: wij zijn heel gewone vrouwen. Wat wij in onze keukens maken, kun jij in jouw keuken ook.

En wat maken deze moeders dan? Nou, sopi di banana cu pampoena bijvoorbeeld, banaan-pompoensoep uit Curaçao. Of koreshte ghayme, gestoofd lamsvlees met gedroogde citroen en spliterwten uit Iran. Henriëtte maakt gebakken kabeljauw met witlof en mosterd en aardappelpuree. Yvette deelt haar recept voor bitekuteku, een andijviegerecht met pindakaas. Van Julia krijgen we onder andere perkedel djagung, maiskoekjes. Ludmilla laat ons haar borsjt (bietensoep) maken.

Laten we die Congolese bitekuteku vandaag eens proberen. Volgens Yvette zijn de smaken in Congo heel anders dan die in Nederland, maar vinden de meeste Nederlanders dit gerecht wel lekker. Echte bitekuteku is hier trouwens lastig te krijgen, maar andijvie is een goede vervanger.

Verhit de olie in een koekenpan en smoor de ui 5 minuten. Voeg de gepelde tomaten toe.

Doe er na 10 minuten de tomatenpuree bij. Roer alles goed door.

Roer er na 15 minuten de pindakaas door en laat even sudderen. Voeg de andijvie toe en laat 6 minuten, al roerend, meekoken. Roer er nog een klein scheutje water door en haal de pan van het vuur.

    • Janneke Vreugdenhil