kort

Birma //

Spanningen vanwege volkstelling

Voor het eerst in dertig jaar houdt Birma weer een volkstelling. Daarmee vergroot het de spanningen in het land tussen boeddhisten en de moslimminderheid, die zichzelf Rohingya noemt. Deze minderheid doet al tijden pogingen zichzelf als zodanig te laten registreren, met steun van de VN, maar de Birmese regering weigert dit. Het is onbekend hoeveel mensen er precies leven in het land. De meest gangbare schatting gaat uit van 60 miljoen, maar dat getal stamt van de laatste telling uit 1983. De verwachting is dat de klus geklaard is op 10 april. De telling gaat overigens verder dan alleen registratie; in samenwerking met de VN is een vragenlijst opgesteld, die informatie moet geven over de ongeletterdheid van de bevolking, de werkloosheid, toegang tot schoon water en vruchtbaarheidscijfers.

90

miljard yuan geconfisqueerd bij Chinees schandaal

De Chinese overheid heeft 90 miljard yuan, ongeveer 10,5 miljard euro, aan goederen en geld ingenomen tijdens een van de grootste corruptieschandalen ooit. Twee bronnen rond Zhou Yongkang (71) melden dat meer dan 300 familieleden en bondgenoten van de voormalig voorzitter van de Chinese Veiligheidsdienst zijn opgepakt. Zhou heeft sinds eind vorig jaar huisarrest op verdenking van corruptie. De Chinese toezichthouder heeft bankrekeningen bevroren met een gezamenlijk saldo van 37 miljard yuan en beslag gelegd op obligaties ter waarde van nog eens 51 miljard yuan. De overheid zou meer dan 300 woningen en 60 voertuigen hebben geconfisqueerd.

Slowakije //

Andrej Kiska wordt nieuwe president

De politieke nieuweling Andrej Kiska is gisteren verkozen tot president van Slowakije. Hij versloeg zijn rivaal, huidige premier Robert Fico, met een ruime marge. Kiska volgt Ivan Gasparovic op, de enige president die twee termijnen in het land volmaakte. Kiska, een zakenman die twee creditcardmaatschappijen oprichtte en verkocht, kreeg 59,4 procent van de stemmen. Fico moest het doen met 40,6 procent. Kiska was tot voor kort een onbekende, maar wist kiezers te trekken die genoeg hebben van corruptie en de gevestigde politiek. Het presidentschap is in Slowakije overigens grotendeels ceremonieel. Wel benoemt hij de rechters van het constitutionele hof en kan wetsvoorstellen vetoën. Ook wijst hij de nieuwe premier aan, doorgaans de leider van de partij die de verkiezingen heeft gewonnen.

    • Reuters
    • Ap