kort

foto ap

Nigeria //

Doden bij poging tot ontsnapping

Gisteren zijn 21 gedetineerden omgekomen tijdens een ontsnappingspoging in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Ze probeerden het lokale hoofdkwartier van de geheime politie ontvluchten. Twee medewerkers van de geheime politie zijn ernstig gewond geraakt. Het gaat waarschijnlijk om islamitische extremisten. Volgens gevangenen vond er een schietpartij plaats die zeker twee uur duurde. Volgens een woordvoerder begon het incident op het moment dat een gevangene een bewaker met handboeien achterop het hoofd sloeg.

Ebola //

Senegal sluit grens vanwege uitbraak

Senegal heeft gisteren de grens met Guinee gesloten om te voorkomen dat de uitbraak van ebola naar het land uitbreidt. Het virus heeft in Guinee al zeventig mensen het leven gekost. In buurlanden Liberia en Sierra Leone worden verdachte gevallen onderzocht. Ook de markt in de Senegalese regio Kolda werd afgelast: die trekt normaal duizenden uit Guinee, Gambia en Guinee-Bissau. Internationale hulporganisaties hebben personeel en materiaal naar Guinee gestuurd. Quarantainezones zijn ingesteld tegen verspreiding. Er bestaat geen vaccintegen ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. Dit is de eerste uitbraak in West-Afrika in twintig jaar.

Syrië //

Spaanse journalisten vrijgelaten

Twee Spaanse journalisten zijn na ruim zes maanden gevangenschap bij jihadistische opstandelingen in Syrië vrijgelaten en in Spanje herenigd met hun familie en vrienden. Het gaat om Javier Espinosa van El Mundo en freelance fotograaf Ricardo Garcia Vilanova. Op een persconferentie in Madrid verklaarden ze dat zij geen details konden geven over hun gevangenschap of de wijze waarop zij zijn vrijgekomen. De twee werden op 16 september in de stad Tal Abyad ontvoerd door leden van de extremistische groep ISIS. Negen buitenlandse correspondenten in Syrië worden nog altijd vermist. Ook het lot van tien Syrische verslaggevers is onbekend.

    • Ap