Korea’s beschieten elkaar in Gele Zee

Inwoners van het eilandje Baengnyeongdo komen bij elkaar in een schuilplaats. Foto Reuters / Ongjin County

Noord- en Zuid-Korea hebben artilleriegranaten afgevuurd op elkaars zeegebied. De beschietingen begonnen met een militaire oefening van Noord-Korea, waarbij de granaten insloegen ten zuiden van de maritieme grens tussen de twee landen.

Zuid-Korea schoot terug en heeft inwoners van het eiland Yeonpyeong ondergebracht in schuilkelders. Geen van de granaten sloegen in op land, aldus persbureau AP.

Yeonpyeong ligt in de Gele Zee, net onder de grens met Noord-Korea, dat deze grens niet erkent. In 2010 kwamen vier Zuid-Koreanen op het eiland om door Noord-Koreaans artillerievuur, waarna de spanningen hoog opliepen.

Noord-Korea maakte de militaire oefening kort voordat de eerste granaten werden afgevuurd bekend.

    • Lex Boon