Keisers ‘Brockes- Passion’ is flitsend

None

Geen kwaad woord over de passies van Bach. Maar de schaduw van de Johannes en Matthäus is zo groot, dat andere passiemuziek bijna onopgemerkt blijft. Onterecht. Neem het passielibretto van Barthold Brockes, dat door onder meer Telemann, Händel en Keiser fraai van muziek is voorzien. Reinhard Keiser (1674-1739) krijgt een herkansing dankzij het Belgische Vox Luminis. Gloeiend en maximaal sympathiserend is Keisers flitsende Brockes-Passion, ook dankzij de inlevende solisten (een virtuoos evangeliserende Jan van Elsacker). Een sonore basso continuo omspeelt sierlijk de vloeiende ritmiek. Beknopte aria’s houden het dramatische tempo erin. Het operagehalte blijkt ook uit de zeer menselijke portrettering van Jezus en bijfiguren. Judas krijgt een woede-aria: „Laat mijn daad niet ongewroken, verscheur mijn vlees en verpulver mijn botten!”

    • Floris Don