Israëlische oud-premier veroordeeld om corruptie

De Israëlische oud-premier Ehud Olmert is vanochtend veroordeeld wegens corruptie, in de tijd dat hij nog burgemeester van Jeruzalem was (1993-2003) en minister van Infrastructuur, Handel en Industrie (2003-2006). De rechtbank in Tel Aviv acht bewezen dat Olmert destijds smeergeld heeft ontvangen om de bouw van het verguisde appartementencomplex ‘Holyland’ te versoepelen.

Aantijgingen van corruptie in onder andere deze zaak dwongen Olmert, die in 2006 tot premier was verkozen, in 2008 zijn ontslag in te dienen. Sindsdien hielden vriend en vijand rekening met een politieke comeback. Die lijkt met de veroordeling vanochtend voorgoed van de baan.

Olmert (eerst Likud, later Kadima) werd in Israël gezien als gematigd, en door sommigen als de enige serieuze tegenkandidaat voor de zittende premier Netanyahu (Likud). Olmert voerde in 2006 oorlog tegen Hezbollah in Libanon en in 2008 tegen Hamas in de Gazastrook. Internationaal werd Olmert gerespecteerd om zijn pogingen een vredesakkoord te bereiken met de Palestijnen, die sneefden toen hij zijn ontslag indiende.

Negen anderen werden vanochtend in de Holyland-zaak veroordeeld, onder wie een andere oud-burgemeester van Jeruzalem en een bestuursvoorzitter van een bank. De rechter in Tel Aviv zei dat de zaak „onthulde dat de macht over de jaren corrupter en rotter was geworden”. Het is nog niet bekend welke straf Olmert krijgt.