Maak een Instagramfoto in Amsterdam en iedereen kan meekijken

Amsterdam, 15.52 uur: twee jongens maken mislukte selfie voor de Nachtwacht. 15.53 uur: oudere man op fiets rijdt op een bruggetje over de grachten. En jij maar denken dat alleen je vrienden deze Instagramfoto’s hoeven ondergaan. Nu is er Instant Peeping, waarmee je live meegluurt met welke plaatjes mensen online zetten en waar ze dat doen.

Screenshot via instantpeeping.dareville.com

Amsterdam, 15.52 uur: twee jongens maken mislukte selfie voor de Nachtwacht. 15.53 uur: oudere man op fiets rijdt op een bruggetje over de grachten. 15.54 uur: een picknickkleed vol eten en drinken in het Westerpark. Ja, en jij maar denken dat alleen je vrienden deze Instagramfoto’s hoeven ondergaan. Nu is er Instant Peeping, waarmee je live meegluurt met welke plaatjes mensen online zetten en waar ze dat doen. Gelukkig kies je daar zelf voor.

Big Brothertje spelen kon al even in enkele andere grote wereldsteden, maar sinds vandaag ook in onze eigen hoofdstad. Verder kun je meekijken wie waar foto’s maakt van zijn eten in Stockholm, Londen, Tokio, New York, Parijs, Rio de Janeiro, Los Angeles en Istanbul. Je klikt op een stad en krijgt een Google-kaart te zien. Rechts wat info (datum, tijd en weer), links een tijdlijn die live geüpdatet wordt met nieuw gemaakte foto’s. Vervolgens zie je door middel van een stipje op de kaart waar de foto is gemaakt en kun je erop klikken voor een directe link naar de foto op Instagram.

Ja, het werkt, maar je doet het natuurlijk zelf

Maar werkt het ook? Dat moesten we natuurlijk zelf even testen. Ik installeerde Instagram nog maar eens op mijn telefoon en maakte een bijzonder geïnspireerde foto van een lamp en het uitzicht vanaf de redactie. Leuk effectje eroverheen en uploaden maar. Vijf minuten later was hij nog steeds niet verschenen op de kaart van Instant Peeping.

Nog een poging, nu voegde ik braaf een locatie toe en gaf ik toestemming de foto te laten weergeven op een fotokaart. NRC, Rokin, prima. Zes seconden later was er een stipje op de kaart en zag ik mijn foto links verschijnen.

De foto op de kaart van Instant Peeping.

De foto op de kaart van Instant Peeping. Screenshot via instantpeeping.dareville.com/amsterdam

En dit was de foto:

Het lijkt logisch: je moet dus zelf bewust een locatie invoeren, wil dit werken. Dat zullen een hoop mensen niet doen, daarom valt het aantal foto’s dat je ziet verschijnen op de kaart van het project ook heel erg mee. Instant Peeping lokaliseert de foto dus niet aan de hand van je dataverbinding bijvoorbeeld.

‘Gedragspatronen analyseren’

Leuk allemaal, beangstigend misschien, een tikkeltje voyeuristisch. Maar wat moet je ermee? De mensen achter Instant Peeping spreken zelf op de site van een “experiment”, een “project dat gedragspatronen onderzoekt door data-analyse van Instagram-gebruikers:

“Instant Peeping fungeert als realtime, live experiment om meer inzicht te krijgen in het wat, waar en wanneer van postgedrag.”

Er zijn inderdaad wat ingebouwde analysemogelijkheden. We kunnen zien wat de meest gebruikte hashtags zijn bijvoorbeeld, in Amsterdam onder andere #amsterdam, #love, #fashion, #specsaversnederland. Op de laatste na niet heel verrassend. Of de populairste locaties: Amsterdam, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Station Amsterdam Centraal. Én, in de geest van Instagram: de meest gebruikte filters.

Analyse

Analyse. Screenshot via instantpeeping.dareville.com/amsterdam/stats

Leuk, maar wie gaat hier gebruik van maken? Volgens een van de mensen achter Instant Peeping, die sprak met de Franse krant Le Nouvel Observateur kunnen er ook verschillende evenementen worden toegevoegd aan de kaarten: sporttoernooien, festivals of “gebieden waartoe de pers en de mensen niet echt toegang hebben”. Er zullen ook meer steden worden toegevoegd, maar voor nu richt Instant Peeping zich op “de meest actieve steden”.

Wordt zoiets nog problematisch, kan er ook misbruik van gemaakt worden? Daar lijkt het nu te vroeg voor. Deel gerust eigen gedachten over het project hieronder. Dan kijken wij nog even op de kaart. Iemand heeft net een foto van satéstokjes en stokbrood gemaakt.

    • Frank Huiskamp