Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Hoger beroep levert hogere straffen op voor Utrechtse monstransrovers

Een van de daders van de monstransroof tijdens de daad.
Een van de daders van de monstransroof tijdens de daad. Foto ANP / Evert Kronemeijer

De drie mannen die terechtstaan voor de monstransroof uit het Utrechtse Museum Catharijneconvent, hebben vandaag in hoger beroep celstraffen gekregen tot drieënhalf jaar. De mannen, in leeftijd variërend van 19 tot 26 jaar, kregen vorig jaar september gevangenisstraffen tot twee jaar en drie maanden opgelegd.

De vorig jaar opgelegde straffen lagen fors lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie, dat in beroep was gegaan, eiste daarna gevangenisstraffen tot 5 jaar. Behalve het OM hadden ook twee van de drie verdachten beroep aangetekend.

Vanwege de ernst van de feiten vond het Arnhemse hof een hogere straf passender. Een van de verdachten, die al op vrije voeten was omdat hij zijn straf voor opzetheling er al op had zitten, moet opnieuw de cel in, omdat hij door het Arnhemse hof werd veroordeeld voor medeplegen van diefstal, een zwaardere variant.
Het gedupeerde museum had de monstrans, met een geschatte waarde van een kwart miljoen euro, in bruikleen. Vorig jaar januari verbrijzelden de overvallers een vitrine en gristen ze het voorwerp op klaarlichte dag weg.

Een vierde verdachte, de man die een van de scooters zou hebben bestuurd waarop de dieven na de roof vluchtten, werd vorige maand vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. Het OM tekende ook in deze zaak beroep aan. Wanneer het hof Arnhem deze zaak behandelt, is nog niet bekend. (Novum)