Hoge Raad: geen vergoeding acteurs van kabelbedrijven

De Hoge Raad heeft vrijdag geoordeeld dat kabelexploitanten niet hoeven te betalen aan acteurs en musici voor het doorgeven van televisieseries en films. Dat betekent een verlies voor auteursrechtenorganisatie NORMA, die al sinds 2006 een juridische procedure voert.

NORMA, een door de overheid aangewezen organisatie die vergoedingen int en uitbetaalt, vindt dat bij het heruitzenden van programma’s opnieuw vergoedingen uitbetaald moeten worden.

Voorheen ‘plukten’ kabelexploitanten programma’s uit de lucht die door omroepen in de ether werden uitgezonden. Deze programma’s werden dan via de kabel verder verspreid. Deze verspreiding gold als ‘heruitzending’ omdat daarmee een nieuw publiek werd bereikt. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld schrijvers en componisten, ontvingen acteurs en andere uitvoerende kunstenaars nooit een vergoeding van de kabelexploitanten voor deze doorgifte van films en televisieseries.

In 2001 werd in Hilversum de ‘Media Gateway’ opgericht; hiermee kunnen kabelexploitanten rechtstreeks uitzenden en niet meer via de ether. De kabelexploitanten vinden dat zij een ‘schoon’ product kopen via de Media Gateway en daarmee aan de verschuldigde rechten is voldaan.