Geen resultaat na Oekraïne-overleg Kerry en Lavrov

John Kerry en Sergey Lavrov schudden elkaar de hand in Parijs. Foto AP / Jacquelyn Martin

Topoverleg over de toekomst van Oekraïne tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov heeft zondagavond niets opgeleverd. Het enige waar de twee het over eens waren was dat er een diplomatieke oplossing moet worden gevonden voor de crisis in het land. Kerry en Lavrov spraken elkaar in Parijs.

Rusland wil dat Oekraïne een federatie wordt, waarbij de oostelijke regio’s - waar veel Russischtaligen wonen - meer autonomie krijgen. De Verenigde Staten sluiten deze optie niet uit, maar willen pas over concrete voorstellen praten als de regering in Kiev bij de gesprekken wordt betrokken. Tot dusver wil Moskou niet praten met de Oekraïense regering.

Ondertussen heeft Rusland tienduizenden militairen langs de grens met Oekraïne gestationeerd. Volgens het Kremlin zijn de troepen bezig met militaire oefeningen. Kerry vindt dat met de troepenmacht een klimaat van angst en intimidatie wordt gecreëerd. (AP / Novum)