Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Frankrijk doet vanavond aan ‘slow tv’: negen uur door Tokio wandelen

'Tokyo Reverse': een man wandelt negen uur lang achteruit door Tokio.
'Tokyo Reverse': een man wandelt negen uur lang achteruit door Tokio. Screenshot uit een promo van de uitzending

Twaalf uur lang kijken naar iemand die aan het breien is, of een schaap scheert, of hoe een haardvuur knispert. In Noorwegen is ‘slow tv’, als tegenhanger van snelle, flitsende programma’s, al enige jaren populair. Frankrijk waagt zich er vanavond aan: de kijker kan negen uur lang zien hoe iemand door Tokio wandelt.

Volgens sommigen begon het met de Andy Warhol-film Sleep uit 1963, waarin te zien is hoe zijn goede vriend John Giorno ruim vijf uur achtereen slaapt. Maar als het om televisieprogramma’s gaat, was de Noorse televisie-omroep NBK de pionier van ‘slow tv’: zij zonden op 27 november 2009 zeven uur lang beelden uit van een treinrit van Bergen naar Oslo, onder de titel Bergensbanen - minutt for minutt.

Bijna de hele uitzending van Bergensbanen uit 2009 (alleen bij de tunnels is de opname ingekort):
http://youtu.be/xgEY-57IBoA

In de zomer van 2011 maakten ze het nog bonter: een uitzending vanaf een boot die van het zuidelijke Bergen naar het uiterst noordelijke Kirkenes voer duurde 134 uur en was al die tijd live via internet te volgen. In het weekend van 17 tot 19 juni keken ruim 2,5 miljoen Noren op enig moment naar Hurtigruten – minutt for minutt. Vorig jaar in februari volgde Nasjonal vedkveld: de nationale nacht van het haardvuur. Duurde twaalf uur.

Een samenvatting van Hurtigruten, de 134 uur durende bootreis uit 2011:

Het Franse France 4 begint vanavond om 20.45 uur met ‘slow tv’, waarmee het concept in dat land debuteert. En ze hebben niet de gemakkelijkste vorm gekozen: negen uur lang kan de kijker - ook via internet - zien hoe een man door Tokio loopt, terwijl in die stad alles achteruit lijkt te bewegen.

Een korte promo van Tokyo Reverse:

Dat zit zo: de 28-jarige Ludovic Zulli nam speciaal danslessen om zo natuurlijk mogelijk achteruit te kunnen lopen. Leeftijdsgenoot Simon Bouisson filmde. Die beelden worden achterstevoren uitgezonden, zodat Zulli juist gewoon vooruit lijkt te lopen en de rest van Tokio achteruit beweegt.

Nog iets meer beeld:

De Luxemburgse pianist Francesco Tristano (die ook in de video’s hierboven te horen is) verzorgt bovendien een negen uur durend concert waarmee hij live de beelden ondersteunt.

In Noorwegen werd tijdens de bootreis veel getwitterd met de hashtag #hurtigruten: dat was toen een van de landelijke trending topics. France 4 zal op net zo’n effect hopen: onder #tokyoreverse wordt in elk geval al druk getwitterd over het televisie-evenement. Bovendien zullen er via Twitter en Instagram ook updates verschijnen vanuit het perspectief van de wandelaar.