Frankrijk: Front National wint stem

Kiezers in Frankrijk stemden gisteren tijdens de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen kunnen worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialistische president François Hollande.

In totaal is in 36.000 dorpen en steden gestemd. De opkomst was historisch laag: ongeveer 62 procent. Bij het zakken van de krant was de definitieve uitslag nog niet bekend, maar volgens schattingen betekent de uitslag een recordwinst voor het extreemrechtse Front National ten koste van de socialistische regeringen. Volgens de laatste peilingen heeft het Front National verrassend gewonnen in tien middelgrote steden in het noorden en het zuiden van het land, een aanzienlijke verbetering van haar record bij de verkiezingen in 1990. Toen werd de partij de grootste in vier steden.

De populariteit van Hollande is gedaald na een reeks schandalen. Bovendien zijn kiezers teleurgesteld dat ondanks zijn beloften de economie nog altijd niet in de lift zit. Niet alleen voor het Front National lijkt de stembusgang een succes; de conservatieve UMP lijkt volgens peilingen in zo’n honderd plaatsen weer de grootste te worden. De verwachting is dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen leidt tot veranderingen binnen de regeringsploeg. „Ik heb de waarschuwing gehoord. Ik zal actie ondernemen”, zei de president woensdag na de eerste stemronde. Enig lichtpuntje voor de socialisten is Parijs, waar hun kandidate Anne Hidalgo waarschijnlijk burgemeester wordt. Volgens een recente peiling zou 80 procent van de bevolking premier Ayrault willen inruilen voor de minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls.

    • NRC
    • Ap