Israëlische ex-premier Olmert veroordeeld wegens omkoping

Ehud Olmert, hier op een foto in 2009. Foto Reuters / David Silverman

De Israëlische ex-premier Ehud Olmert is veroordeeld wegens omkoping. Ook tien andere verdachten, onder wie voormalig burgemeester van Jeruzalem Uri Lupolianski werden schuldig bevonden. Dat melden Israëlische media.

Het proces draaide om een vastgoedschandaal in Jeruzalem, waar miljoenen euro’s mee gemoeid waren. Voor een van de omstreden projecten, een woningbouwproject, moesten de bestemmingsplannen radicaal worden gewijzigd. De aannemers konden rekenen op belastingvoordelen en andere meevallers.

Olmert was ten tijde van de omkopingen burgemeester van Jeruzalem, en later minister van industrie en handel. Toen hij in staat van beschuldiging werd gesteld trad hij af als eerste minister. (AP / Novum)