Echt spannend is het nooit geweest

Na de zege op FC Twente is de landstitel dichtbij voor Ajax // Een seizoen zonder sprankelend spel, maar wel degelijk // De ploeg met de minste tegendoelpunten wordt opnieuw kampioen

„We kwamen hier naar toe om de competitie spannend te maken. Dat is niet gelukt”, zei Michel Jansen in de Arena. Daarmee vatte de trainer van FC Twente het gezapige topduel met Ajax samen en schetste tegelijk het beeld van dit seizoen. Het is alleen maar wachten op het moment dat Ajax kampioen wordt. Van een titelstrijd was nooit sprake. Ajax staat acht punten voor op nummer twee Feyenoord.

Met nog vijf wedstrijden te spelen schakelde het elftal van Frank de Boer gisteren met een 3-0 zege een laatste ‘schijnconcurrent’ uit. Want net zomin als Feyenoord, Vitesse en PSV heeft FC Twente aanspraak kunnen maken op de titel. De slappe wijze waarop het zich tegen Ajax voor het doel manifesteerde was illustratief voor het gebrek aan geloof in eigen kunnen. Twente was grote delen van de wedstrijd beter, maar kon Ajax geen pijn doen. Zoals geen team in de eredivisie Ajax zijn wil kan opleggen.

Gebrek aan concurrentie

Critici spreken over ‘het kampioenschap van de armoede’. Oftewel, Ajax wordt eerste bij gebrek aan concurrentie van formaat. Frank de Boer haalde zijn schouders op. „We hebben met gelijke spelen tegen Cambuur en NAC de competitie nog een beetje spannend proberen te houden”, zei hij, met cynische ondertoon. „Armoede klinkt zo negatief. We zijn een opleidingsland met jonge spelers en wisselvallige resultaten.”

Ajax is inderdaad het minst wisselvallig. De club stevent op de landstitel af zonder sprankelend voetbal. De Boer moest gisteren toegeven dat zijn ploeg een hoger niveau had moeten halen. Volgens hem heeft Ajax „qua degelijkheid” wel voldoende gepresteerd. Wie een positief etiket aan de 33ste landstitel wil hangen, moet het ‘de titel van de degelijkheid’ noemen. Het is niet de huisstijl die Johan Cruijff propageert.

De Boer heeft het smeden van nieuwe ploegen tot een kunst verheven. Hij zag voor dit seizoen dragende spelers als Christian Eriksen en Toby Alderweireld vertrekken en daar stonden geen grote aankopen tegenover. Het meeste geld werd uitgegeven aan FC Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn, maar die belandde in de pikorde al snel achter talenten als Jöel Veltman en Stefano Denswil. Ook huurling Bojan Krkic ontpopte zich niet tot een vaste waarde.

Waar Feyenoord, Vitesse, PSV en FC Twente nog geen hechte ploegen zijn, bouwde De Boer bij Ajax wel zekerheden in. Zo kreeg Jasper Cillessen in het doel de voorkeur boven Kenneth Vermeer. Net als in de voorgaande seizoenen wint de ploeg met de minste tegendoelpunten de titel. Ajax hield tegen FC Twente voor de veertiende keer dit seizoen ‘de nul’. Ajax incasseerde slechts 22 goals. Zie daar het verschil met de concurrentie: Feyenoord (37), Vitesse (40), PSV (39) en FC Twente (32).

Bij Ajax steekt er dit seizoen niemand bovenuit. De beste spelers in de eredivisie spelen bij Feyenoord (Graziano Pellè), Vitesse (Lucas Piazon), PSV (Memphis Depay) en FC Twente (Dusan Tadic). Maar in grote wedstrijden lieten zij het vaak afweten. Zoals Tadic gisteren. Het is veelzeggend voor Ajax dat de 27-jarige Lasse Schöne afgelopen week de belangrijkste speler was. De Deen maakte het winnende doelpunt in de halve finale van het bekertoernooi tegen AZ en stond gisteren met een assist en een doelpunt aan de basis van de zege op Twente.

Ervaring biedt meer garantie

Schöne speelde in het verleden bij Heerenveen, De Graafschap en NEC. De spelmaker toont aan dat ervaring in de eredivisie vandaag de dag misschien wel meer garantie voor succes biedt dan talent. In het duel met Twente waren behalve Schöne ook Daley Blind en Thulani Serero belangrijk. Geen van drieën typische Ajax-spelers waarmee de club wereldberoemd werd. Maar zij maakten de vlieguren in de eredivisie die Stefano Denswil, Davy Klaassen en Ricardo Kishna nog missen.

Met een zorgelijke blik zag De Boer hoe jongeren als Denswil, Boilesen en Veltman gespannen aan de wedstrijd begonnen. Twente was zeker in het begin beter, maar verzuimde tot De Boers opluchting de kansen af te maken. De coach gaf na afloop toe dat hij in de rust hard uitgehaald had naar zijn spelers. „Ik was teleurgesteld dat een bepaalde alertheid ontbrak. Sommigen waren te zenuwachtig. In de tweede helft was dat verdwenen.” Een leermoment.

Ajax liet daarna wel zien waarom het eerste staat. Als de ploeg eenmaal op voorsprong komt, maakt de spanning vaak plaats voor bravoure en verlopen combinaties opeens soepel. Zoals bij het tweede doelpunt gisteren. Bojan stuurde Ricardo van Rhijn diep en die schoof de bal in de voeten van de scorende Schöne. Met die goal werd de wedstrijd beslist. En daarmee de competitie. Al is die nooit spannend geweest.

    • Koen Greven