Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Dichter en schrijver Erik Menkveld (1959) overleden

Ramsey Nasr wordt, ten koste van onder andere Erik Menkveld, in 2008 benoemd tot Dichter des Vaderlans. V.l.n.r. Hagar Peeters, Erik Menkveld, Joke van Leeuwen en Ramsey Nasr.
Ramsey Nasr wordt, ten koste van onder andere Erik Menkveld, in 2008 benoemd tot Dichter des Vaderlans. V.l.n.r. Hagar Peeters, Erik Menkveld, Joke van Leeuwen en Ramsey Nasr.

Dichter, essayist en romancier Erik Menkveld (1959-2014) is gisteren overleden, bevestigt zijn uitgever Van Oorschot desgevraagd. Zijn romandebuut Het grote zwijgen werd bekroond met de Academica Literatuurprijs 2012.

Menkveld, in de jaren tachtig en negentig als redacteur werkzaam voor verschillende Nederlandse uitgeverijen, hield zich sinds 2002 fulltime met schrijven bezig. De afgelopen jaren combineerde Menkveld zijn schrijversschap met het geven van literatuurlessen op een lyceum.

Bijna Dichter des Vaderlands

Menkveld debuteerde in 1997 als dichter met De karpersimulator (Uitgeverij De Bezige Bij). Met zijn debuutbundel kwam hij terecht op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, de grootste Nederlandse poëzieprijs. In 2008 was Menkveld in de race voor de verkiezing van Dichter des Vaderlands.

In 2011 verscheen zijn romandebuut Het grote zwijgen, een historische roman over de Amsterdamse muziekwereld van het begin van de twintigste eeuw. Hij won er de Academica Literatuurprijs 2012 mee, een debutantenprijs.

Studieus en warmbloedig

Het grote zwijgen vormde een ‘belangrijke stap in zijn schrijverscarrière’, schrijft Menkvelds uitgever Van Oorschot in een persbericht:

“Het toonde de schrijver Menkveld ook in optima forma: studieus en warmbloedig. Erik Menkveld deelde zijn grote kennis op velerlei cultureel gebied graag met anderen, was ruimhartig met lof, eerlijk in zijn kritiek en de zeer originele zienswijze, die zijn poëzie zo kenmerkt maakten zijn schrijverschap in toenemende mate indrukwekkend.”

Menkveld overleed aan een hartstilstand. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter. Menkveld wordt aanstaande vrijdag in Amsterdam begraven.

Update 22:57: in een eerdere versie van dit bericht stond dat de heer Menkveld verantwoordelijk is geweest voor het verzinnen van de term ‘Dichter des Vaderlands’. Dat blijkt niet te kloppen. De term is bedacht door Rients Slippens, voormalig chef Cultuur van de VARA-televisie.