De jonge Chronixx is de toekomst van reggae

De toekomst van reggae is 21 jaar oud en begint zijn eerste grote albumtour in de Melkweg in Amsterdam. Op Jamaica is Chronixx de ster van het moment. Hij is het boegbeeld van een bredere beweging jonge muzikanten op het eiland die niet voor de rauwere, elektronische dancehallmuziek kiest maar juist de traditionele, spiritueel geladen roots-reggae nieuw leven inblaast. Tot die lichting behoren ook zijn supportacts en namen als Jah 9, Protoje en Kabaka Pyramid. Chronixx, zijn band Zinc Fence Redemption en supportacts Dre Island en Kelissa toeren nu door Europa ter promotie van de langverwachte EP Dread & Terrible van Chronixx die morgen verschijnt.

Jamar ‘Chronixx’ Rolando McNaughton, zoon van de Jamaicaanse artiest Chronicle, is live een bezielde vocalist die schakelt tussen zang en toasten – het ritmische zingzeggen waar rap van is afgeleid. Dat is op het podium even glashelder als op plaat. Zijn sterke jonge band geeft de single Where I Come From live een geweldig stuwende dubremix. De charismatische Chronixx zelf stuitert op het podium, schopt zijn benen hoog de lucht in en warmt de zaal op met vlammende harmoniezang. Op het dubby orgeltje van Major Lazers Get Free zingt hij zacht en met zijn ogen dicht Where I Come From. Ook in Alpha & Omega imponeert Chronixx wanneer hij zijn klassieke rastafilosofieën zachtjes maar met kracht over de echoënde instrumentatie legt.

    • Saul van Stapele