Charmante doe- het-zelfmuziek

Piepknormuziek klonk nog nooit zo lekker poppy als op The Swimming City, het vijfde album van eenmansgroep Zea. Arnold de Boer, sinds 2009 zanger van The Ex, houdt van elektronisch experiment en giet zijn kriebelige samples van honkende saxofoons en gevonden stemfragmenten in opgeruimde liedjes. Voor het eerst werkt hij met gasten, zoals rammelpianist Oscar van Hoogland in People shrink, people grow en buurmeisje Esther Kluft die bubbels blaast met haar tweede stem in Bathroom gardening. De sfeer van Zea’s charmante doe-het-zelfmuziek wijst terug naar new wave in I build my own town en Exploding head syndrome dat herinnert aan de prille computermuziek van Cabaret Voltaire. Tussen al die springerige vindingrijkheid houdt De Boer het ook klein, in het Friestalige Ik kin der net by en het minimale It’s quiet dat de schoonheid van stilte bezingt.

    • Jan Vollaard