Cambuur-trainer Dwight Lodeweges naar sc Heerenveen

Trainer Dwight Lodeweges Foto ANP / Ade Johnson

Cambuur-trainer Dwight Lodeweges gaat aan de slag voor sc Heerenveen. De 56-jarige oud-profvoetballer volgt Marco van Basten op als hoofdtrainer bij de club. De voormalig bondscoach van het Nederlands elftal maakte eind januari bekend dat hij na dit seizoen vertrekt.

Het was de bedoeling dat Lodeweges nog zou aanblijven bij SC Cambuur. Hij maakte volgens de club uit Leeuwarden gebruik van een clausule in zijn contract, “waardoor hij ondanks een verbintenis voor nog een seizoen tussentijds kan vertrekken”.

Verrassing in de competitie

Nieuwkomer Cambuur groeide onder leiding van Lodeweges uit tot een van de verrassingen van de Eredivisie van dit seizoen. Cambuur staat nu elfde en maakt met vijf duels te gaan goede kans om volgend seizoen weer in de competitie mee te doen.

Heerenveen is dan ook blij met zijn komst. Manager voetbalzaken Hans Vonk zegt in een verklaring dat Lodeweges “past” bij Heerenveen:

“Dwight Lodeweges is een trainer met ruime ervaring en een duidelijke voetbalvisie. Hij is een echte vakman en past uitstekend bij de club.”

Overal ter wereld

De afgelopen decennia werkte Lodeweges voor verschillende clubs in Canada, Japan en Abu Dhabi. In Nederland was hij hoofdtrainer bij FC Zwolle en FC Groningen. Dit seizoen maakte hij de overstap naar Cambuur. Tien jaar geleden was Lodeweges in Heerenveen assistent van Foppe de Haan.

De in het Canadese Turner Valley geboren Lodeweges speelde van 1975 tot 1992 bij Go Ahead Eagles. In Canada speelde hij bij de Edmonton Drillers en in de Verenigde Staten bij de Minnesota Strikers.

    • Laura Klompenhouwer