Bronzen buste Gerrit Komrij (1944-2012) geplaatst in Winterswijk

Kunstenaar Jeroen Spijker met de bronzen buste van Gerrit Komrij

In diens geboortedorp Winterswijk is dit weekend een bronzen buste geplaatst van de in 2012 overleden oud-Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij (1944-2012). De buste is gemaakt door de Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker.

De initiatiefnemer van de buste, het Gerrit Komrij College, meldt in een persbericht met de plaatsing van het kunstwerk ‘naast het literaire werk van Komrij ook zijn markante verschijning voor de jeugd’ te willen bewaren.

Tijdens de onthulling, die zaterdag plaatsvond, stonden onder andere een oud-buurtgenoot en oud-klasgenoot bij Komrij stil. Er werden tevens twee ongepubliceerde cabaretliederen van de dichter opgevoerd en een gedicht van Komrij voorgedragen.

De buste is gemaakt door Jeroen Spijker, beeldend kunstenaar in Leiden. Hij maakte in het verleden al bustes van onder andere Simon Vinkenoog, Marten Toonder en Ramses Shaffy.

Gerrit Komrij overleed op 5 juli 2012 op 68-jarige leeftijd. Hij groeide na zijn stormachtige entree op het Nederlandse literaire toneel, eind jaren zestig, uit tot een gelauwerd essayist, romanschrijver, dichter en de belangrijkste bloemlezer van zijn generatie.

In 1993 werd hem de P.C. Hooftprijs toegekend. In 2000 werd Komrij verkozen tot de eerste Nederlandse Dichter des Vaderlands. In september 2012 kreeg Komrij postuum de Boudewijn Büchprijs, bestemd voor een voorvechter van het antiquarische boek.

    • Roderick Nieuwenhuis