Bladeren door meer dan 200 tijdschriften

Een internationaal festival voor onafhankelijke tijdschriften in Arnhem toont meer dan 200 kleine, eigenzinnige bladen over katten, fietsen en seks.

Meer dan tweehonderd kleine bladen over alle denkbare onderwerpen zoals katten, fietsen en erotiek; makers van over de hele wereld stuurden hun tijdschrift op naar Facing Pages, een internationaal festival voor onafhankelijke tijdschriften, dit weekeinde in Arnhem.

„We willen dit soort tijdschriften zichtbaarder maken”, aldus William Giessen, mede-oprichter van Facing Pages. „Daarom kan iedereen voor niets de expositie inlopen en alles doorbladeren.” Doel van het festival is het bieden van een ontmoetingsplek. „Er zijn maar weinig festivals in Europa voor onafhankelijke tijdschriften”, zegt Giessen. „Wij maken zelf ook alternatieve bladen maar misten de interactie met makers en andere mensen uit de scene.”

Net als de bezoekers – voornamelijk afkomstig uit Europa en een enkeling uit India of Canada – had het programma een internationaal karakter. De vrijdag stond in het teken van ‘activisme’, de zaterdag ging over ‘escapisme’. Beide thema’s zijn hot in de tijdschriftenwereld. The Outpost, een Libanees blad over slow-journalism, is zo’n activistisch blad. Met persoonlijke verhalen probeert het blad sociale verandering in de Arabische wereld teweeg te brengen. Bij andere bladen gaat het minder om maatschappelijke betrokkenheid: zij bieden de lezer de mogelijkheid om even weg te duiken in een wereld van mooie verhalen of beelden.

Het betaalde gedeelte van het festival trok zo’n 500 bezoekers. Vooral het verhaal van Besa Luci, hoofdredactrice van Kosovo 2.0, was indrukwekkend. Kosovo 2.0 is een van de weinige onafhankelijke tijdschriften op de Balkan. Tijdens de lancering in 2012 van het nummer ‘Sex’, over homorechten, werd de redactie aangevallen door een groep mannen en belandde een verslaggever in het ziekenhuis. Het nummer bracht een golf van protesten op gang en al snel werd de discussie over homorechten overgenomen door andere activisten. „Dat is precies wat Kosovo 2.0 wil bereiken”, vertelde Luci. „Wij willen de stilte doorbreken.”

Verrassend was ook Cathy Olmedillas van kindertijdschrift Anorak. Als moeder ergerde zij zich aan de commerciële kindertijdschriften met plastic speelgoed op de covers. Met Anorak wil ze kinderen aanmoedigen hun verbeelding en creativiteit te gebruiken. De kinderen versieren zelf de covers, schrijven verhalen en recenseren kinderboeken.

Het festival besteedde ook aandacht aan interne kwesties als het redactieproces, de distributie en financiering van kleine tijdschriften. De Italiaanse infographic designer Francesco Franchi sprak over de toekomst van het nieuws. Volgens Franchi is schrijven alleen niet genoeg; het vereist ook het combineren van data in een aantrekkelijke visuele presentatie. Dit heeft tot gevolg dat zowel de journalist als de ontwerper vanaf het begin betrokken zijn bij het produceren van een verhaal.

Peter Bil’ak van het tijdschrift Works that Work vertelde over een nieuwe vorm van distributie, sociale distributie, waarbij de lezers zelf magazines inkopen en doorverkopen aan familie, vrienden en de plaatselijke boekenwinkel. Facing Pages is op deze manier interessant voor zowel de beginnende als de gevestigde professioneel.

    • Annelies Kietselaer