Opinie

    • Carolien Roelants

Bibberend achter hun haag van raketten

Vroeger, in die bekende goede oude tijd, waren Arabische toppen Belangrijk Nieuws. Of in elk geval zo belangrijk dat de krant er een redacteur naar toe stuurde om er verslag van te doen. Ze waren ook best leuk: de Libische leider Gaddafi beledigde de Saoedische kroonprins Abdullah (de huidige koning) als lakei van Amerika of riep de Palestijnse leider Yasser Arafat op om de Palestijnse zaak onsterfelijk te maken door zelfmoord te plegen. En rúzie, altijd ruzie, terwijl de Arabische eenheid werd beleden en de situatie rampzalig was.

Die verdeeldheid is gebleven, de toppen zijn er ook nog ook, maar een redacteur gaat er niet meer heen. Dat de jaarvergadering van de Arabische leiders is dusdanig gemarginaliseerd dat ze niet eens meer in de krant haalt.

De top in Koeweit, van afgelopen week, zet ik dan ook alléén maar in de krant als aanloop naar een stukje over Arabische verdeeldheid, en met name in de Golf. De emir van Koeweit deed zijn uiterste best – hij liep voor de fotografen zelfs hand in hand rond met de oude Saoedische kroonprins Salman en de jonge Qatarese emir Tamim die elkaars bloed kunnen drinken – maar het baatte niet.

Saoedi-Arabië en Qatar hebben wel eens eerder problemen gehad, toen Tamims vader Hamad in 1995 zijn pro-Saoedische vader Khalifa terzijde schoof. Hamad richtte vervolgens de satellietzender Al-Jazeera op om de Saoedische propaganda tegen hem het hoofd te bieden, waarop de Saoediërs met Al-Arabiya kwamen om de anti-propaganda weer te bestrijden. Nee, lezer, het was niet de persvrijheid die Hamad allereerst in gedachten had, zoals hier in het Westen vaak optimistisch werd gedacht. De Arabische BBC.

Nu gaat de ruzie over de fundamentalistische Moslimbroederschap, die als terroristische organisatie is bestempeld door de Saoedische koning en zijn bondgenoten, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein (Oman en Koeweit houden zich op de vlakte). En die door Qatar juist wordt gesteund. Achter die keiharde campagne tegen de Broederschap zit angst: angst voor een fundamenteel revolutionaire beweging die niets moet hebben van erfelijke monarchieën. De Broeders zijn nu met Saoedische steun in Egypte uit de macht gezet, maar in de regio hebben hun ideeën nog genoeg aanhang.

De oude Saoedische prinsen en hun vrienden zijn doodsbenauwd. Ze zijn ook al als de dood voor de Iraanse shi’ieten aan de overkant van de Golf. Ze geven hun grote Amerikaanse beschermheer een grote mond van angst omdat die ouvertures maakt naar de Iraanse vijand en hun Egyptische coup niet steunen.

Saoedi-Arabië en de Emiraten waren in de periode 2009-2013 volgens het Zweedse onderzoekscentrum SIPRI respectievelijk de vijfde en vierde wapenimporteurs van de wereld. Daar zitten ze nu, bibberend achter de nutteloze haag van raketten die ze voor tientallen miljarden dollars hebben aangeschaft.

    • Carolien Roelants