Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Begrotingstekort vorig jaar 2,5 procent, economie groeit harder

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het begrotingstekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bruto binnenlands product. Het tekort was ruim 9 miljard euro lager dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 was het tekort nog 4,1 procent. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het tekort weer onder de Europese norm van 3 procent komt.

Dat het tekort zo fors gedaald is, kwam grotendeels door gestegen inkomsten. Die namen met 7 miljard euro toe tot 285 miljard euro. De afgelopen maanden waren er meer signalen dat de economie aantrekt. De economie kromp vorig jaar nog wel met 0,8 procent.

CBS: economische groei zet door. ANP Infographics

Uit andere cijfers die het CBS vanochtend heeft gepubliceerd blijkt dat de groei in het vierde kwartaal van 2013 hoger was dan geraamd. De Nederlandse economie groeide met 0,9 procent ten opzichte van het derde kwartaal, een stijging van 0,2 procentpunt vergeleken met eerdere schattingen.

Besteedbaar inkomen blijft dalen

De werkloosheid steeg minder dan gedacht. In het vierde kwartaal daalde het aantal banen met 1,6 procent; 0,1 procentpunt minder dan voorspeld. Het reëel beschikbare inkomen van huishoudens blijft echter dalen. In 2013 ging het om een daling van 1,1 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit komt onder meer doordat de lonen minder snel stijgen dan de inflatie, de werkloosheid nog toeneemt en ook de belastingen stijgen. Het besteedbaar inkomen daalt al vijf jaar.