Baarden zijn ouwelijk en vies Nee, scheren is voor pussy’s!

Morgen begint stand-up comedyshow Whats’s up with those Beards, over baarden en andere moderne fratsen // nrc.next bespreekt het fenomeen baard alvast // De baardhater versus de baarddrager

Rosan Hollak: „Hé Wilfred. What’s up with that beard?”

Wilfred Takken: „Ik wil graag wat mannelijker overkomen.”

Rosan: „Daar heb je toch geen baard voor nodig?”

Wilfred: „De baard staat voor de man in zijn oerstaat: de Jager. Het haar op de kin is de vrijheidsvlag van de oerman, die zich verbonden voelt met zijn voorvaderen. Zie ook baardige apen als de brazzameerkat, de baardaap (macaca silenus) en de orang-oetan. Scheren is tegennatuurlijk.”

Rosan: „En al die reclamespotjes dan, waarbij de geschoren man in zijn mooie pak juist de ultieme macho is: geslaagd in werk en liefde weet hij zichzelf ook nog eens goed op een feestje te presenteren. Denk aan George Clooney: glad geschoren nippend aan een Nespresso. De perfecte gladde man. Hij is de moderne equivalent van de harige man die in de oertijd een bizon de grot binnensleepte.”

Wilfred:Shaving is for pussy’s. In het wild zijn dit soort mannen weerloos. Op straat of in het bos begin je niets met je Gillette Fusion scheermesje.”

Rosan: „Dat is ook niet meer nodig. De man is geëvolueerd, hij moet het nu goed doen achter de computer en het fornuis, al die haren op de kin zijn zinloos, bovendien vinden de kinderen het ook niet lekker als papa hen een prikkende nachtkus komt brengen. Kortom, baardhaar heeft geen enkele functie meer.”

Wilfred: „Dat had het nooit. Evolutionair gezien is de mens sowieso een lachertje. Baarden lijken me restantjes apenhaar. Om het hoofd warm of koel te houden. De vraag is eigenlijk: waarom zit er alleen haar op onze hoofden, kaken, oksels en kruizen? Waarom zijn mensen in de loop der millennia zo kwetsbaar kaal geworden? Waarom hebben vrouwen geen baard?”

Rosan: „Ik denk dat het velen van ons helemaal niet zou misstaan. Bovendien zijn bebaarde vrouwen altijd heel populair geweest. Niet voor niets was de Vrouw met de Baard vanaf de achttiende eeuw een graag geziene gast op de freakshows.”

Wilfred: „De vrouw met de baard staat voor het tweeslachtige. Maan- en seksgodinnen in de Oudheid hadden soms een baard. Bekendste is Aphrodite van Cyprus, die Venus Barbata werd genoemd, de Venus met de baard. De baard gold als ereteken, dat doorgaans voor mannen was weggelegd, maar bij uitzondering ook voor vrouwen. Zie ook de gouden voorbindbaarden van vrouwelijke farao’s als Hatsjepsoet. De vrouw met de baard als honoraire man.”

Rosan: „Ja, ja, fijn zo’n geschiedenisles. Maar ik ben blij, met al dat scheren van oksels en beenhaar en het lakken van vinger- en teennagels, dat ik niet ook nog mijn tijd moet verdoen met het verzorgen van mijn baard. En laten we wel wezen, de mannen die nu rondlopen met een baard, dat zijn allemaal ijdele hipsters, daar zitten helemaal geen mannelijke types tussen. Integendeel, eerder vrouwelijke. Al dat getut met die baard. Uren voor de spiegel, borstelen, crèmetje erin.”

Wilfred: „Ik denk dat de hipster vooral kickt op de folky kant van de baard. Het staat zo goed bij een akoestische gitaar. Om te laten zien dat zij goed in hun Amerikaanse roots zitten, dragen folkies baarden en kleding die teruggrijpt op de robuuste tijd van de American Frontier, toen halve wildemannen als jagers, goudzoekers en cowboys het continent bedwongen.”

Rosan: „Dus de hipster is wel degelijk een echte man? Ik betwijfel het. Al die barbershopjongens en andere hipsters verwijzen, via hun looks, graag terug naar vroegere tijden, toen de man nog een man was. Maar het is melancholie. Een verlangen naar een samenleving die al lang niet meer bestaat. We rijden nu eenmaal rond in lelijke, eenvormige auto’s, eten magnetronmaaltijden en moeten naar de sportschool om spieren te kweken. De tijd van houthakken is voorbij. Dus kap met die baard en het eten van chiazaad! De enige man die nu nog met recht een baard kan dragen, is de man die in afzondering leeft.”

Wilfred: „Nu denk je aan een dakloze of een gijzelaar of een hongerstaker, maar de baard staat ook voor wijsheid. Denk maar aan Darwin, Freud en Marx, de drie 19de-eeuwse denkers die de baardloze 20ste eeuw hebben gedomineerd. Geestelijke leider hebben ook vaak een baard. Mohammed, Jezus.”

Rosan: „Wijsheid en spiritualiteit. Dat kan natuurlijk aantrekkelijk zijn. Maar hoe intelligent is de huidige Hell’s Angels-biker of de hipster? Zit zijn intellect soms verscholen in die baard? En trouwens, de allerhipste hipsters hebben alleen een snor.”

Wilfred: „Misschien is het de geest van opstand die aan de baard kleeft. Zelfs als de baard in de mode is, blijft de baardman het imago houden van de artistiekerige rebel. De man die niet in de pas loopt, die niet clean shaven is. Die ‘Neen!’ blijft zeggen tegen de glimmend geschoren wangen van Het Kapitaal.”

Rosan: „Opwindend is het in ieder geval niet. Het staat ouwelijk en vies. Voor een vrouw is zo’n baard gewoon vervelend. Het zoent niet lekker. En vaak ruikt-ie wat muffig, omdat er nog oude stukjes pizza in steken.”

Wilfred: „Och, er zijn genoeg baardenliefhebsters voor de baard.”

Rosan: „Vooruit. George Clooney met stoppelbaard in O Brother Where Art Thou is natuurlijk onweerstaanbaar.”

Wilfred: „Ja, hij is een echte BILF.”

Rosan: „BILF?”

Wilfred:Beard I’d like to fondle.”