Amnesty luidt noodklok over Nigeria - 1.500 doden in 2014

Nigeriaanse vluchtelingen in een tentenkamp op de grens van Nigeria met Kameroen. Foto AFP / Reinnier Kaze

Het toenemende aantal terreuraanslagen en de daaropvolgende vergeldingsacties van veiligheidstroepen hebben in Nigeria tot nu toe aan 1.500 mensen het leven gekost. Dat heeft Amnesty International vandaag in een rapport bekendgemaakt. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt beide kanten van oorlogsmisdaden.

De internationale gemeenschap mag niet meer wegkijken van wat er gebeurt in het noordoosten van het Afrikaanse land, schrijft Amnesty. Op grote schaal worden mensen zonder vorm van proces terechtgesteld. Het dodental duidt op een “verontrustende verslechtering” van de situatie en is volgens een telling van persbureau AP gelijk aan het aantal doden sinds de islamitische opstand in 2010 begon tot juni 2013.

Legerleiding vervangen

Meer dan de helft van de doden werd afgeslacht door extremisten. Bijna alle andere doden vielen bij represailles van het leger, waarbij soldaten ongewapende gevangenen neergeschoten.

Het jaar is in Nigeria chaotisch begonnen. President Goodluck Jonathan ontsloeg al de leidinggevenden in het leger en verving vorige maand ook de minister van Defensie. De bevolking is ontevreden over het onvermogen de hoeveelheid terreuraanslagen terug te dringen. In drie noordoostelijke staten geldt sinds mei vorig jaar de militaire noodtoestand.

    • Laura Klompenhouwer