Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Alpe d’HuZes wil ‘nieuwe start’, stelt onder meer raad van toezicht aan

Fondsenwervingsorganisatie Alpe d’HuZes, bekend van de jaarlijkse beklimmingen van de Alpe d’Huez voor het goede doel, wil afrekenen met het verleden. Zo wordt er nu een raad van toezicht geïnstalleerd en komt er een vrijwilligersraad, schrijft de organisatie in een persbericht.

Fietsers beklimmen de Alpe d'Huez voor het goede doel tijdens de editie van 2012.
Fietsers beklimmen de Alpe d'Huez voor het goede doel tijdens de editie van 2012. Foto ANP/ Bas Czerwinski

Fondsenwervingsorganisatie Alpe d’HuZes, bekend van de jaarlijkse beklimmingen van de Alpe d’Huez voor het goede doel, wil afrekenen met het verleden. Zo wordt er nu een raad van toezicht geïnstalleerd en komt er een vrijwilligersraad, schrijft de organisatie in een persbericht.

Vorig jaar onthulde NRC Handelsblad dat een van de oprichters van Alpe d’HuZes, Coen van Veenendaal, bijna 160.000 euro had gedeclareerd. Dat stond haaks op het ‘antistrijkstokbeleid’ dat de organisatie hanteerde.

Daarnaast bleek uit onderzoek van Nieuwsuur dat de stichting Inspire2Live, die van Alpe d’HuZes en KWF Kankerbestrijding miljoenen toegezegd kreeg om wetenschappelijk onderzoek naar kanker te bevorderen, amper geld aan kankeronderzoek had uitgegeven. Het meeste geld ging op aan managementfees en reis- en verblijfskosten. Het bestuur stapte op naar aanleiding van de berichtgeving.

‘Zaken als rolvermenging gedoogd’

Dat moet nu anders, vindt Alpe d’HuZes. In het verleden, zo schrijft de organisatie, heeft het bestuur “zaken als rolvermenging gedoogd” en “geen duidelijke keuzes gemaakt”, waardoor er “allerlei misverstanden” zijn ontstaan. Volgens voorzitter van de nieuwe raad van toezicht Ed Kronenburg moet de communicatie transparanter:

“Wij leveren als raad van toezicht graag een bijdrage aan de verdere professionalisering van de vrijwilligersorganisatie Alpe d’HuZes. Dit bereiken we onder andere door een heldere en transparante manier van communiceren over dit bijzondere en waardevolle evenement.”

Nieuw bestedingsplan, nieuwe overeenkomst met KWF

Naast een raad van toezicht en een vrijwilligersraad stelt Alpe d’HuZes ook een bestedingsplan op, waarin is beschreven hoeveel de organisatie jaarlijks wil besteden aan vooraf bepaalde thema’s. Ook gaat ze een nieuwe overeenkomst met KWF Kankerbestrijding aan. Daarin “is de rol als fondsbeheerder vastgelegd evenals de wijze van rapporteren en controleren”.

Er komt bovendien een nieuwe website met “een meer transparante informatievoorziening” over de organisatie en haar geldbesteding.