Alleen Ajax kan aanspraak maken op de hoogste prijs

Team van Frank de Boer heeft geen enkele serieuze concurrentie te duchten

Ajacieden Thulani Serero,Davy Klaassen enBojan vieren de 2-0 met doelpuntenmakerLasse Schöne enRicardo van Rhijn (rugnummer twee), die de assist verzorgde. Foto ANP

„We kwamen hier naar toe om de competitie spannend te maken. Dat is niet gelukt”, sprak Michel Jansen in de Amsterdam Arena. Daarmee vatte de trainer van FC Twente niet alleen het gezapige topduel tegen Ajax samen, maar eigenlijk schetste hij het beeld van het seizoen 2013-2014. Het is alleen maar wachten op het moment dat Ajax het kampioenschap gaat pakken. Van een titelstrijd is nooit sprake geweest. Ajax staat acht punten voor op nummer twee Feyenoord.

Met nog vijf wedstrijden te gaan schakelde het elftal van Frank de Boer gisteren met een 3-0 overwinning een laatste ‘schijnconcurrent’ af. Want net zomin als Feyenoord, Vitesse en PSV heeft FC Twente aanspraak kunnen maken op de hoofdprijs in de eredivisie. De slappe wijze waarop de club uit Enschede zich tegen Ajax voor het doel manifesteerde was illustratief voor het gebrek aan geloof in eigen kunnen. FC Twente was grote delen van de wedstrijd beter dan Ajax, maar wist de tegenstander geen pijn te doen. Zoals niemand in de eredivisie Ajax zijn wil kan opleggen.

Critici spreken over ‘het kampioenschap van de armoede’. Met andere woorden; Ajax wordt de nummer één bij gebrek aan enige concurrentie van formaat. Frank de Boer haalde er zijn schouders bij op. „We hebben met gelijke spelen tegen Cambuur en NAC de competitie nog een beetje spannend proberen te houden”, zei hij met een cynische ondertoon. „Het woord armoede klinkt zo negatief. We zijn een opleidingsland en dan heb je te maken met jonge spelers. Dan krijg je wisselvallige resultaten.”

Ajax is inderdaad de ploeg die het minst wisselvallig is. De club stevent op de landstitel af met een elftal dat niet bepaald sprankelend voetbal speelt. De Boer moest gisteren bekennen dat zijn ploeg in voetballend opzicht zeker een hoger niveau had moeten halen. Volgens hem heeft Ajax „qua degelijkheid” wel voldoende gepresteerd. Wie een positief etiket aan het 33ste kampioenschap zal willen hangen zou het dus ‘de titel van de degelijkheid kunnen noemen’. Het is niet bepaald de huisstijl van Ajax die Johan Cruijff zo graag propageert.

De Boer heeft het smeden van nieuwe ploegen tot kunst verheven. De coach zag voor dit seizoen dragende spelers als Christian Eriksen en Toby Alderweireld vertrekken en daar stonden geen grote aankopen tegenover. Het meeste geld werd nog uitgegeven aan FC Utrecht-verdediger Mike van der Hoorn. Maar die kwam in de hiërarchie al snel achter talenten als Jöel Veltman en Stefano Denswil te staan. En ook huurling Bojan Krkic ontpopte zich niet tot een vaste waarde. Al kreeg hij gisteren wel de voorkeur boven de IJslandse spits Kolbeinn Sigthórsson. Dat kan woensdag uit bij RKC al weer anders zijn.

Daar waar jonge elftallen van Feyenoord, Vitesse, PSV en FC Twente nog altijd geen hechte ploegen zijn wist De Boer bij Ajax wel een aantal zekerheden in te bouwen. Zo kreeg Jasper Cillessen de voorkeur boven de misschien talentvollere maar zeker onrustiger doelman Kenneth Vermeer. Net als in de voorgaande seizoenen wordt de titel gewonnen door de ploeg die de minste tegendoelpunten krijgt. Ajax hield tegen FC Twente voor de veertiende keer ‘de nul’ achterin. Ajax incasseerde in totaal slechts 22 doelpunten. Zie hier het verschil met de concurrentie: Feyenoord (37), Vitesse (40), PSV (39) en FC Twente (32).

Wie het elftal van Ajax bekijkt ziet dit seizoen geen spelers die er echt bovenuit steken. De beste spelers in de eredivisie spelen bij Feyenoord (Graziano Pellè), PSV (Memphis Depay) en FC Twente (Dusan Tadic). Maar in grote wedstrijden lieten deze voetballers het vaak afweten. Zoals Tadic gisteren. Het is veelzeggend voor Ajax dat de 27-jarige Ajacied Lasse Schöne de afgelopen week de belangrijkste speler was. De Deen maakte het winnende doelpunt in de halve finale van de beker tegen AZ en stond gisteren met een assist en een doelpunt aan de basis van de zege op FC Twente.

Schöne speelde in het verleden bij Heerenveen, De Graafschap en NEC. De spelmaker toont aan dat ervaring in de eredivisie vandaag de dag misschien wel meer garantie tot succes biedt dan talent. In het duel met FC Twente waren behalve Schöne ook Daley Blind en Thulani Serero de belangrijkste krachten van Ajax. Geen van drieën zijn typische Ajax-spelers waarmee de club wereldberoemd werd. Maar zij maakten de vlieguren in de eredivisie die anderen als Stefano Denswil, Davy Klaassen en Ricardo Kishna nog moeten maken.

Met een zorgelijke blik zag De Boer langs de kant hoe jongeren als Denswil, Boilesen en Veltman gespannen aan de wedstrijd begonnen. FC Twente was zeker in het begin de betere ploeg, maar verzuimde tot opluchting van De Boer de kansen af te maken. De coach gaf na afloop toe dat hij in de rust hard had uitgehaald naar zijn spelers. „Ik was teleurgesteld dat voor rust een bepaalde alertheid ontbrak”, legde De Boer uit. „Sommigen waren te zenuwachtig. Dat is eigenlijk niet goed. In de tweede helft was dat verdwenen.” Een leermoment.

Ajax liet daarna wel zien waarom het op de eerste plaats staat. Als de ploeg eenmaal op voorsprong komt, maakt de spanning vaak plaats voor bravoure en verlopen combinaties opeens heel soepel. Zoals het tweede doelpunt gisteren. De goed spelende Bojan stuurde Ricardo van Rhijn diep en die schoof de bal in de voeten van de scorende Schöne. Met dat doelpunt werd de wedstrijd beslist. En daarmee de competitie. Al is die nooit spannend geweest.

    • Koen Greven